Abonnementsartikel

Carsten Christensen og Frank Johansen driver Høgsted Kvægbrug med 400 malkekøer. De har aftaget pulp i ti år, og de har deres egne fif med halm og salt.

Det er en velkendt procedure, når sættevogns-lastbilerne med roepulp kører ind i laden på Højvang nær Vrå. Her sørger den ene af ejerne bag Høgsted Kvægbrug ? Carsten Christensen ? for at køre pulpen i plansilo så hurtigt som muligt.

-I formiddag stod vi og ventede på lastbilerne. Nu kommer de oven i hinanden, konstaterer Carsten Christensen, da han er stået af læsseren for at give plads i førerkabinen til en af medhjælperne. Han giver læsseren gas, så der er milde udskridninger i den lidt fedtede masse på betonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Carsten Christensen og makkeren Frank Johansen har været fælles om bedriften siden 2002, da de slog deres malkekøer sammen. Nu har de 400 af dem - dertil kommer ungdyr - og markplanen lyder på 250 hektar med foderafgrøder, og 130 til afgræsning.

- Det er lige godt om vi fodrer med roepiller eller roepulp, men pulpen er noget billigere. Vi har forholdene til, at vi kan tage de store mængder hjem, pladsen til, at de store biler kan komme til, og så har vi ideelle siloforhold, fortæller Frank Johansen.

Hurtigt frem

Majsen er allerede ensileret både udendørs og inde i hallen, hvor pulpen også begynder at tårne sig op efterhånden som lastbilerne tilbagelægger de 30 kilometer fra Aalborg til Vrå.

Majs-ensilagen er meget bredere end pulpen.

- Det passer med, at vi kommer lige hurtigt frem i majs og i pulpen, siger Frank Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der bliver god brug for foderleverancen fra Nykøbing Falster over Aalborg Havn.

- Majsen har ikke givet så meget, som vi havde regnet med, og jeg er også bekymret for mængden af græs, siger Frank Johansen, som kan fodre med pulp til én krone og fem øre pr. foderenhed. Majs koster 1,15 i intern afregning, mens korn koster to kroner pr. foderenhed.

Der er dog også foder, der underbyder roepulp på prisen.

- Vi har fået 630 ton kartoffelpulp i år. Det er første gang, vi prøver det, men det er ikke sidste gang. Det fungerer godt og får fedt- og proteinindholdet til at stige. Det kan vi købe for 70 øre pr. foderenhed, og det er jo noget af en prisforskel, om vi giver fire kroner for soja eller 70 øre for kartoffelpulp, siger Frank Johansen.

Han er tilfreds med, at han kender prisen for sit foder den efterfølgende vinter allerede i foråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Priserne på foder begynder ellers altid at stige lidt omkring høst, siger han.

Passer ind i siloen

De 400 malkekøer æder ti ton majs om dagen, mens der går 2,4 ton pulp på en dagsration. Senere på vinteren følger yderligere 200 ton roepulp oven i de 700 ton, der bliver leveret denne tirsdag.

- Jeg vil anslår, vi har gammel pulp til yderligere tre dage i siloen, så det her er timet, siger Frank Johansen.

Nordic Sugar anbefaler kun modtagerne at stable HP-Pulp op i en meter og 80, men Carsten Christensen og Frank Johansen skovler det op i mellem 2,5 og tre meters højde. Så passer det ind i siloen.

- Vi lægger et lag halm i bunden af siloen for at opsamle den saft, der kommer fra pulpen, og vi strøer også et lag halm som skillevæg undervejs mens vi fylder på. Så skrider det ikke ud, når vi begynder at tage af stakken. Inden vi lukker af med plastikken, lægger vi 25 kilo salt i toppen pr. fem kvadratmeter for at tage kondens. Køerne skal jo have salt under alle omstændigheder, forklarer Frank Johansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den aflagte traktor, der skal trykke pulpen sammen, kører kun enkelte dage årligt, og den skal ikke køre for meget i pulpen, som kun skal trykkes en smule sammen.

- Vi bliver færdig med at pakke i dag, og så lader vi det ligge i en eller to dage, så vi kan få varmen ud af det, inden vi lukker til, siger Frank Johansen.