Der er meget stor forskel på Danmark og Marokko, men når det gælder landbrugets situation, er der flere ligheder end man lige skulle tro.

Det er erfaringen fra LandboUngdom, som en til to gange årligt udveksler unge landmænd mellem Marokko og Danmark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Negativt image

I denne uge er ti unge fra Marokko på besøg i den østligste del af Danmark – på Bornholm – hvor de mødes med 11 danskere.

- Selv om det kun er første dag på besøget har forskellene og lighederne allerede været meget tydelige, siger Ellis Marie Jensen, som er en af værterne fra LandboUngdom.

- Under undervisningen i fortalervirksomhed var vi rørende enige om at unges lave mobilitet, befolkningens negative image af landbruget og svære fremtidsudsigter, er de største udfordringer for unge på landet, siger Ellis Marie Jensen, som synes, de store ligheder er tankevækkende, når hverdagen og kulturen mellem Marokko og Danmark ellers er så forskellig.

Organisation og ansvar

De ti marokkanere er både landbrugselever og universitetsstuderende, og det er et flerårigt partnerskabsprojekt, hvor der er udveksling en til to gange årligt med fokus på organisatorisk ansvar, forbedring af fremtidsudsigterne i landdistrikterne, erfa-udveksling og styrke landbrug og kultur på landet.

Intensiv klovbeskæring

Når de unge marokkanere er i Danmark, er det de universitetsstuderende, der oversætter til landbrugseleverne, men ellers er erfaringen, at hvis man deler praktisk viden, så går det hele let.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor slutter dagene på Bornholm også af med fire timers intensiv undervisning i klovbeskæring på KU-Science forsøgsgård i København. I hovedstaden er der også besøg på Axelborg.

Partnerskabet mellem Danmark og Marokko har haft så stor succes, at der næste år planlægges udveksling af ungdomsledere på op til tre måneders varighed.