Abonnementsartikel

Landmænd kan få økonomisk støtte til at bygge nye slagtesvinestalde og ombygge sostalde til slagtesvin.

Danish Crown har brug for flere råvarer, og hvis landmændene ikke selv investerer i de nødvendige anlæg, der kan sende flere svin til Danish Crowns slagterier, er andelsselskabet nu klar med en økonomisk gulerod.

Hvis en landmand bygger en ny slagtesvinestald, giver Danish Crown 15 øre pr. kilo svin i stalden i fem år efter byggeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der gives dog maksimalt tillæg til 8000 slagtesvin pr. anlæg og pr. andelshaver årligt.

Det halve for sostalde

Hvis en landmænd dropper sin smågriseproduktion og dermed ombygger sostalde til slagtesvinestalde, gives 7,5 øre pr. kilo slagtesvin i fem år. Også her gælder, at det maksimalt er for 8000 slagtesvin, og der skal investeres minimum 500 kroner for hver stiplads, der bliver nedlagt.

- Vi oplever, at der i det politiske miljø i dag er en større forståelse for, at produktionen af slagtesvin bidrager væsentligt til samfundsøkonomien i Danmark. Og hvis vi som selskab kan være med til at optimere den situation - og lige nu være med til at rette op på en nedadgående kurve, så er det en naturlig beslutning, siger formand for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt i en pressemeddelelse.

Det koster job og penge

Konsekvensen af, at der produceres færre slagtesvin er færre arbejdspladser, færre indtægter til Danish Crowns andelshavere, og færre indtægter til Danmark.

Slagteri-koncernens ambition er at øge produktionen med 10.000 svin om ugen – altså 520.000 slagtesvin årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekstra afregning til 520.000

De fordelagtige afregningspriser til landmænd, der bygger nyt eller bygger om, bliver 520.000 svin. 260.000 i de nybyggede anlæg, og 260.000 i de ombyggede.

- I sidste ende er det selvfølgelig en politisk beslutning, om der skal være plads til slagtesvineproduktion i Danmark, og dermed om der skal være rammevilkår, der gør det muligt. Men det her er et udtryk for, at som medejer af Danish Crown kan du forvente lidt mere, siger Erik Bredholt.

Det er først-til-mølle-princippet der gælder, hvis man vil have del i de ekstra afregningspriser.