Lønningerne varierer meget for de ansatte i landbrug, gartnerier, plantager og kirkegårde, afhængig af, hvor de er bosat.

Det viser en opgørelse fra fagforeningen 3F.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i modsætning til de gængse forestillinger om, hvor lønnen er høj, og i hvilke dele af Danmark, lønnen er lav, så holder det slet ikke for det grønne område, som omfatter 15.000 ansatte.

Over gennemsnittet

I det man kan kalde typiske udkantsområder som Jammerbugt, Brønderslev, Struer, Varde og Aabenraa ligger lønnen en del over den gennemsnit, der gælder for de ansatte på området, mens østjyske byer som Randers, Favrskov, Silkeborg, Syddjurs, Aarhus, Odder og Skanderborg ligger op til flere tusinde kroner under gennemsnitslønnen.

Ingen forklaring

Arne Grevsen, der er formand for Den Grønne Gruppe under 3F er overrasket over tallene, der bygger på lønsedler, der er blevet afleveret til a-kassen. Han kan ikke forklare de udsving, der optræder.

- Jeg har ingen forklaring. Det ville kun blive et gæt. Lønningerne er i hvert fald ikke udtryk for det, der står i overenskomsten, som jo også er minimumssatser, siger Arne Grevsen.

I Sorø er den gennemsnitlige løn for det grønne område 28.163 kroner uden pension, tillæg og feriepenge, og det er 3650 kroner over landsgennemsnittet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spring på Lolland/Falster

København – som ellers er et højtlønsområde – kan med en gennemsnitlig løn på området på 27.564 ikke hamle op med Midtsjælland. Og går man til nabokommunen Tårnby, falder lønnen betragteligt. Her får en ansat på det grønne område 24.211 kroner om måneden i løn, hvilket er 300 kroner under landsgennemsnittet.

De overraskende tendenser viser sig flere steder i landet. På Lolland ligger lønnen over landsgennemsnittet, mens den i nabokommunen Guldborgsund ligger under. Lønforskellen i de to kommuner er over 800 kroner.

På Lolland/Falster får en ansat mellem 24.000 og 25.000 kroner i løn om måneden. Det er noget mere end på Fyn, hvor en svendborgenser får 21.000 kroner på det grønne område hver måned. I Odense er lønnen kun lidt højere – 22.482 kroner i gennemsnit.

Plus 3000 i Mariager Fjord

Fra Holbæk til Sorø er lønforskellen 4400 kroner, og mens lønnen i Aarhus er 22.437 kroner pr. måned, kan en ansat hente knap 3000 kroner mere pr. måned i Mariager Fjord Kommune. Alle tal kan ses på fagbladet3f.dk.