Nyt system til gylleseparation fra Højgaards Maskinfabrik kunne formentlig have udløst to stjerner på Agromek.

I mange europæiske lande har man gjort det længe, og også danske landmænd er i gang med gylleseparation. På Agromek kommer Højgaards Maskinfabrik med en nyhed på området, som er en kombination af italiensk design, hollandsk nytænkning og dansk snusfornuft.

- Problemet er, at vi først efter nyhedsanmeldelsens frist helt har kunnet sikre os dette produkt. Da produktet allerede er lanceret i Holland, ville det nok have udløst to stjerner på Agromek, siger Tonny Højgaard fra Højgaards Maskinfabrik.

Nyheden er en gylleseparator med justérbart pressemodul - som både sikrer en ensartet kvalitet af fiberen, stabil drift og dermed minimalt behov for overvågning.

Fordelene ved separation af gyllen er mange: Kokomforten og renlighed på bagparti og yver er høj og klovsundheden i top, ligesom der er en tidsbesparelse at hente i forbindelse med malkning, gylle-håndtering, klovbeskæring og den almindelige håndtering af sengebåse. Som en sidegevinst er der reduceret slid på blandt andet gyllepumper og slanger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Separatorens grundmodul - selve skruepresseren - er produceret i Italien. Den har en snegl af kunststof, som presser gyllen mod et rustfrit filter. Den hollandske innovation består i et automatisk pressemodul. Hvis gyllen, der pumpes ind, er mere eller mindre homogen, vil pressemodulet automatisk anvende den optimale presse-styrke.

Systemet er så fleksibelt at tørstofindholdet kan justeres trinløst fra 26 procent til 34 procent - afhængig af gylletypen.

Tonny Højgaard bemærker, at separatoren jo er en del af et system, og at maskinfabrikken tilbyder færdige, individuelle anlæg.