Abonnementsartikel

Det er ikke korrekt, når fødevareministeren skriver, at Tast-selv systemet, der skal håndtere danske landmænds ansøgninger om EU-støtte, havde et tilfredsstillende niveau.

Langsomt og med utallige nedbrud.Sådan beskriver Videncentret for Landbrug Fødevareministeriets Tast-selv system, der skal håndtere ansøgninger om EU-støtte for omkring syv milliarder kroner. Det skabte i foråret frustration blandt landmænd og deres rådgivere, som frygtede at miste dele af deres EU-støtte på grund af systemet.

Derfor må der være tale om en fejl, når fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en pressemeddelelse skriver, at systemet havde et tilfredsstillende niveau ved udgangen af seneste ansøgningsrunde. Det skriver Videncentre for Landbrug på deres hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen ikke korrekt. Seneste ansøgningsrunde var i foråret, hvor ansøgningsfristen måtte rykkes to gange på grund af fejl og nedbrud. Derfor er jeg meget overrasket over, at der i pressemeddelelsen står, at det er styrelsens mål i 2013 at nå samme tilfredsstillende niveau som ved udgangen af den seneste ansøgningsrunde, siger Jens Bligaard, afdelingsleder, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Klagede til Ombudsmanden

Videncentret for Landbrug gjorde i foråret flere gange NaturErhvervsstyrelsen, der er ansvarlig for driften af programmet, opmærksom på, at systemet kørte meget langsomt og ofte gik ned.

Desuden har Landbrug & Fødevarer klaget over systemet til Folketingets Ombudsmand og tidligere forsøgt at få fødevareminister Mette Gjerskov til at gå ind i sagen.

I denne uge meldte fødevareminister Mette Gjerskov ud, at det nu skal være nemmere for landmænd at søge om landbrugsstøtte via Tast selv-service. Derfor har hun bedt NaturErhvervstyrelsen om at få eksperter udefra til at kulegrave it-systemet, så det kommer til at fungere bedre.

- Det er positivt, at ministeren nu går ind i sagen og sætter eksterne eksperter i gang med at finde systemets fejl. Men systemet skal altså fungere langt bedre end ved seneste ansøgningsrunde, hvis landmændene skal kunne søge om EU-støtte, inden fristerne udløber, siger Jens Bligaard.