Ud fra bifaldet at dømme kunne man ikke høre, hvilken af de to formandskandidater, der nød største tillid blandt de 469 delegerede i salen i Herning, da valget af formandskandidaten gik i gang.

Martin Merrild og Henrik Frandsen fik også lige lang taletid, selv om Martin Merrild måtte sætte tempoet meget op til sidst for at nå det hele efter at klokken havde ringet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenhold skal genskabes

Henrik Frandsen sagde til forsamlingen, at han vil genskabe sammenholdet i landbruget. Frandsen.

- Vi skal have bugt med tillidskrisen, der har bredt sig. Landbrug & Fødevarers politik skal tage udgangspunkt i den enkelte landmand, sagde Henrik Frandsen.

Han nævnte, at han som viceformand har opbygget et stort netværk.

- Det er et netværk, der er af afgørende betydning, når man skal lave interesse-varetagelse, sagde Frandsen, der vil komme med faglige argumenter og troværdige informationer i den fremtidige udvikling af erhvervet.

- Giv os de rigtige rammer, så er vi klar til at levere. Vi skal stå for en resultatorienteret linje, vi skal følge op på Natur- og Landbrugskommissionen, og tage udgangspunkt i det, der kommer ud fra drænrør eller ventilationsrør i stedet for hvor meget vi har i staldene. Miljøregulering er en væksthæmmer, og jeg vil gøre op med årtiers tåbelige miljøregulering, sagde Frandsen i sin tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skarp og præcis

- Vi skal have lov at give fuld gas de steder, hvor det ikke har miljømæssige konsekvenser, sagde Henrik Frandsen.

- Hvis I vælger mig vil i få en skarp, præcis og resultatorienteret mand og en formand der brænder for at skabe en bedre fremtid for det landbrug, vi alle elsker, sagde 51-årige Henrik Frandsen.

Her står jeg igen

Martin Merrild indledte sin tale med ordene "her står jeg igen".

-Jeg er drevet af respekten for jer og for erhvervet. Drevet af at være en del af et fællesskab, hvor vi er stærke individualister, men kan være sammen om faglighed og politik, og stolthed over at drive nogle af landets største virksomheder, sagde Martin Merrild.

- Det, vi i virkeligheden helst vil er ikke er skælde ud, men pleje vores omgivelser og passe vores gårde. Ingen er blevet landmænd, fordi de treode at det var vejen til at tjene penge uden særlig arbejsdindsats. Vi har det bedst, når vi investerer, får anerkendelse og måske kan lægge lidt til side, men mange oplever at det mest er præget at dårlig økonomi og håbløse prioriteringer, sagde Martin Merrild. Lige som under de tidligere valgmøder fortalte 57-årige Merrild, at fagligheden i miljøpolitikken skal tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Jeg respekterer, at lovgiverne sætter vilkår, men medlemmers respekt afhænger af, at vi i enhver sag kan udtrykke landmandens holdninger og følelser. Hvis vi ikke er effektive talsmænd, mister vi vores position som ledere, sagde Martin Merrild, som derefter udtalte nogle kendte ord.

Jeg har en drøm

 -Jeg har en drøm. Jeg har en drøm om at få et partnerskab med det danske samfund, så også unge landmænd kan se en fremtid i erhvervet, sagde Martin Merrild.