Hvis der går ild i skorstenen, kan det udvikle sig til en katastrofe. En ny opgørelse viser, at antallet af skorstensbrande i landbruget er for nedadgående. Foto: Colourbox.

Antallet af skorstensbrande i landbruget ser ud til at falde markant i år i forhold til 2011. Det viser tal fra Topdanmark, der tager højde for, at vintermånederne er højsæson for disse brande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det tegner til, at antallet af brande i skorstene i år falder markant. Det er meget glædeligt, for brandene breder sig ofte til bygninger, og så bliver det rigtig alvorligt. Men ved at følge nogle få gode råd kan man selv reducere risikoen, siger agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Skorstensbrande opstår typisk fordi tjære og sod sætter sig fast på indersiden af skorstenen som en brandbar belægning. Den belægning kan der gå ild i, og det sker typisk her i efteråret, hvor man begynder at fyre op igen.

Derfor er et af de vigtigste råd, at man kun anvender det brændsel, som fyret eller brændeovnen er beregnet til. Især er det vigtigt at bruge tørt brændsel. Det gamle råd om, at brændestakken skal være et år gammel gælder stadig.

- Samtidig er det vigtigt, at man ikke stopfylder ovnen eller fyret, og at man sikrer at der er god lufttilførsel. Det giver samtidig den bedste og mest miljørigtige udnyttelse af brændslet, siger Svend-Anker Worm, der også nævner, at man aldrig bør lukke helt ned for spjældet.

Skulle branden endelig opstå, råder Topdanmark til, at man - ud over at ringe til 112 - ikke forsøger at slukke ilden med vand, og at man lukker alle ventiler, så ilden får tilført mindst mulig ilt.