Keld Lembke-Jensen gør meget for at sikre stabilitet i produktionen, fordi han mener, at det er en afgørende forudsætning for at producere kvalitetsdyr, og han har derfor et tæt samarbejde med sin foderleverandør, ATR, for han har erfaring for, at udsving i eksempelvis foder kvalitet altid betyder produktionstab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

ATR har leveret foder til hans bedrift, Visø Opformeringscenter, i flere perioder siden 2001. Han var faktisk den tyske grovfodervirksomheds første danske kunde.

- I 2001 skiftede jeg til ATR i protest mod de danske foderpriser, og det sparede jeg 800.000 kroner på det første år. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det danske foder skulle koste så meget, og den gang var der en ekstremt stor forskel i forhold til de tyske priser, siger Keld Lembke-Jensen.

Dansk leverandør fyret

I et par perioder siden da har han dog haft danske foderleverandører, men i det ene tilfælde holdt samarbejdet ikke mere end et par måneder, fordi Keld Lembke-Jensen var stærkt utilfreds med kvaliteten af foderet, som påvirkede resultaterne i stalden negativt.

- Selskabet blev fyret og måtte hente en del læs foder, for det duede simpelthen ikke, siger Keld Lembke-Jensen.

Besætningen er en opformeringsbesætning med Yorkshire-søer, med YY og LY afkom- som ifølge Keld Lembke Jensen er ekstremt følsomme over for dårligt foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Søer i produktionsbesætninger er knapt så følsomme, selv om god foderkvalitet også her har en positiv effekt, siger Keld Lembke-Jensen.

I denne omgang har ATR været foderleverandør hos Visø Opformeringscenter i fire år.

ATR er vokset

Siden samarbejdet mellem Keld Lembke-Jensen og ATR blev indledt i 2001 har ATR fået danske konsulenter og er blevet forholdsvis store på det danske marked.

Desuden er ATRs foderprogram udvidet, så der ifølge Keld Lembke-Jensen ingen huller er i forhold til de blandinger, som han efterspørger til sin opformeringsbesætning, der består af 440 Yorkshire-søer og salg af cirka 300 Y-polte og 4.500 LY-polte. Mellem 30 og 35 procent afsættes i Danmark - resten i Tyskland.

I de perioder siden 2001, hvor der har været danske leverandører inde i billedet, har forklaringen ifølge Keld Lembke-Jensen været, at ATR ikke kunne levere den smågriseblanding, som han ønskede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Keld Lembke-Jensen fortæller, at han altid indhenter tilbud på sit foder fra flere leverandører, så ATR skal fortsat være konkurrencedygtig for at forblive hans leverandør.

Ny forsyning påvirker ikke

For Keld Lembke-Jensen er en god indikator på foderets kvalitet, at det ikke kan registreres i staldene, at der er kommet et nyt læs foder.

- Vi vil ikke have ustabilitet, hver gang vi får foder, og med ATR som leverandør opdager vi aldrig, når der kommer nye forsyninger, siger han.

Keld Lembke-Jensen har flotte produktionsresultater med over 30 grise pr. årsso, hvilket er højt i en opformeringsbesætning.

- Det svarer nærmest til 34 grise pr. årsso i en produktionsbesætning, siger Keld Lembke-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer de fine resultater i besætningen med flere forhold.

- En af årsagerne er vores sopolteblanding, som vi bruger både til vore egne polte og til salgs-poltene. Tidligere havde vi problemer med, at poltene var aggressive og urolige, og det gav sig blandt andet udslag i en del tilfælde af halebid. De seneste tre år har vi anvendt den særlige sopolteblanding fra ATR, og det har løst de problemer, fortæller han.

Det viser ifølge Keld Lembke-Jensen også, at det er vigtigt, at foderet er rigtigt.

- Alt for mange producenter laver polte på slagtesvinefoder. Men gode produktionsresultater handler om søerne og deres næringsstoffer. Og jeg vil påstå, at en produktionsbesætning som ikke har 35 grise - eller er stærkt på vej til det - har et problem, siger Keld Lembke-Jensen.

Stabil management

Ud over foderet er stabilt management og herunder stabile medarbejdere også blandt Keld Lembke- Jensens anvisninger på en stabil, høj produktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når management er i orden, ved vi, at hvis der sker noget, så må det været foderet eller andet, der er forklaringen.

- Vi har aldrig oplevet, at vores E-kontrol har varieret mere end en halv gris, og vi ved, at udsving på to grise fra kvartal til kvartal er ingenting i andre besætningers E-kontroller, siger han.

Keld Lembke-Jensen fortæller, at alt skrives konsekvent i en log-bog. Eksempelvis diarré. Det betyder, at man kan kigge tilbage og se, hvis der tegner sig et mønster.

- Man tror man kan huske sådan noget, men det kan man ikke. Det betyder også, at vi kan se, hvis noget ikke er i orden, eller hvis vi ikke opnår den forventede gevinst af en indsats, siger han og giver sine medarbejdere æren for, at management altid er i orden.

En forudsætning er ifølge Keld Lembke-Jensen også, at alt skrives på dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ikke noget med at tilbageføre søer eller andre julelege, som mange benytter for at pynte på E-kontrollen. Hos os er det forbudt at fifle, siger han.

Læs også side 36

Visø Opformeringscenter