Hvilken såmetode er bedst til raps? Skal rapsen grubbesås, sås direkte eller efter pløjning - og hvilken såmaskine klarer opgaven bedst? Det er alle spørgsmål, som er blevet diskuteret ivrigt gennem de senere år. Derfor har Sønderjysk Landboforening lavet et demo-forsøg på fem hektar ved Diernæs syd for Haderslev. Her har man sat syv forskellige såmetoder op ved siden af hinanden for at se, hvordan de hver især klarer sig.

- Mange landmænd har en holdning til fordele og ulemper ved forskellige etableringsmetoder til raps. Men da maskinerne ikke kører under de samme forhold, er det svært at sammenligne de forskellige metoder og maskiner. Det har vi nu givet landmændene mulighed for ved at etablere raps med syv forskellige maskiner på en mark med stiv lerjord, forklarer Torben Føns, planteavlskonsulent hos Sønderjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at arealet er meget kuperet, og forholdene på arealet varierer derfor en del. Samtidig gør de stejle bakker, at der ikke var nogle af såsættene, der kunne kæmpe sig op ad bakkerne uden enten at slække på hastigheden eller sådybden med såskærene ved etableringen af rapsen. Dermed er der basis for at få et godt overblik over mange af de forhold, der ofte ses i praksis på lerjord.

Læs hele artiklen i november-udgaven af Agrologisk, der udkommer fredag den 9. november.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.agrologisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.