Abonnementsartikel

Teknisk forfinelse i forhold til forgængeren, højere kabine og bedre udsyn kendetegner den nye Same Explorer.

Her er tilsyneladende traktoren til de fleste - en fleksibel allrounder i 100-hestes klassen og som kan løse de fleste af landmandens opgaver. Målgruppen er især mindre til mellemstore landbrug, hvor den nye traktor, Same Explorer 105, også vil være velegnet til frontlæsser-arbejde.

Same Deutz-Fahr kalder selv nyheden, der netop er kommet til Danmark, for "summen af brugernes ønsker". Den reviderede Explorer er under alle omstændigheder en smidig universaltraktor med hydraulisk vendegear af typen SenseClutch. Her kan man via en drejeknap på skiftehåndtaget nemt indstille vendegearets reaktionshastighed. Vendegearets betjeningshåndtag er placeret på ratstammen til venstre for føreren og kan betjenes helt op til 12,5 km/t.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden nyskabelse er en ny og seks centimeter højere kabine med et forbedret udsyn, der giver brugeren otte grader større synsfelt opad, en fordel, når der arbejdes med frontlæsser, ligesom mange sikkert vil glæde sig over glastaget med taglem.

Same Explorer 105 har et moderne digitalt display, der viser alle nødvendige data. Selve betjeningen sker fra en række betjeningsgreb og knapper, der sidder logisk samlede til højre for brugeren. For at eliminere risikoen for fejlbetjening er grebene samlede i grupper og markerede med farver.

Et andet sikkerhedselement ved den nye traktor er skivebremser ved alle hjul og en intelligent hydraulisk P-bremse. Den bremser traktoren mekanisk, men frigøres automatisk via et hydraulisk system, når traktoren sættes i gang, det vil sige meget lig de hill-holdere, som er standard i mange moderne biler.

Traktoren har separat styretøjspumpe og en anden oliepumpe til arbejdshydraulikken. Det sikrer, at traktorens smidighed og manøvreevne er intakt ved lave motoromdrejninger og krævende opgaver.

Trods sin relativt beskedne størrelse løfter Same Explorer 6.200 kilo i liften.