I en krisetid er alle politikere interesseret i at lytte til dem, der kan skabe vækst og arbejdspladser, og derfor ser Landbrug & Fødevarers relativt nye direktør Søren Gade fortrøstningsfuldt på fremtiden.

- Der er en del politikere, der gerne vil hive koen i patterne, men der er ikke så mange, der vil fodre den. Derfor skal vi fortælle, at hvis vi skal have eksporten op, så skal vi have muligheden for at producere mere. Det er der lydhørhed for nu, sagde Søren Gade ved mødet hos LandboSyd i Aabenraa torsdag aften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politisk åbning

- Der er ved at åbne sig et politisk vindue i begge sider af Folketinget, sagde Søren Gade, som tilføjede, at han som direktør for Landbrug & Fødevarer ikke bekæmper regeringer. -Vi bekæmper regler og afgifter, sagde Søren Gade, som også gav et indblik i, hvad Landbrug & Fødevarers strategi er omkring finansloven.

- Vi vil af med fedt- og sukkerafgiften, så længe jordskatterne ikke bliver hævet. Det er vi ikke vilde med. Vi er lige glade med, om bundskatten bliver hævet. Det betyder ikke for meget for os, for dem, der betaler bundskat bliver også ramt af fedt- og sukkerafgifter, sagde Søren Gade.

Han tilføjede, at for landbruget som erhverv er det også vigtigere at få fjernet afgifter i stedet for at få sænket skatter.

- For at vores virksomheder kan tjene penge og dermed betale selskabsskat, så skal afgifterne sænkes, sagde Søren Gade.

Loven skal påvirkes

Han er ikke længere politiker, men han udnytter sin viden om, hvordan politikere tænker. -Hvis jeg ikke kan lide fartgrænsen i Sønderjylland, kan jeg ikke bare sige til færdselsbetjenten, der standser mig, at det er en møglov, der ikke gælder for min Audi A3. Det vil betjenten bare grine af. Jeg kan ikke melde mig ud. Jeg kan godt arbejde for, at loven bliver lavet om, men jeg kan ikke sætte mig ud over den. På samme måde har Landbrug & Fødevarer sagt, at nok er nok, og vi har anlagt to retssager mod staten, men derfor arbejder vi alligevel benhårdt for at fremme jeres synspunkter, så politikerne tager dem med i deres overvejelser, sagde Søren Gade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som interesseorganisation er vi ikke forhandlingsberettiget, og hvis ministeren ikke vil se os, så kommer vi ikke ind ad døren. Vi skal arbejde benhårdt for at fremme jeres synspunkter, så politikerne tager dem med i overvejelserne. Det er ikke sådan, at hvis vi ikke har været hos ministeren i 14 dage, så spørger ministeren, hvor Landbrug & Fødevarer er henne. Hvis vi ikke sidder der, så kommer andre og tager vores plads. Så bliver vi glemt. Derfor skal vi overbevise politikerne og medborgerne om, at vi er vigtige. Det spor har formandskabet kørt i flere år, og den dialog har givet et positivt resultat, sagde Søren Gade, som også hæftede sig ved, at den kampagne for dansk landbrug, der har kørt i nogle år, virker.

De grimme spørgsmål

Og det er fornuftigt, at man med kampagnen går efter at påvirke holdningerne hos de helt almindelige danskere, der ikke har særligt kendskab til landbruget.

- Nogle gange når man længere med meningsdannerne ved at gå ud og påvirke borgerne, så de kan stille nogle grimme spørgsmål til politikerne, sagde Søren Gade.