Mens de humanitære NGO'er har svært ved at få armene ned, græder store dele af den europæiske landbrugssektor.

Årsagen er nogle planer for omfattende ændringer i EU's regler for brug af biobrændstoffer i transportsektoren, som EU's klimakommissær Connie Hedegaard præsenterer i dag. Det skriver Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet med de nye regler er at få skåret dramatisk ned på brugen af såkaldte førstegenerations biobrændstoffer baseret på fødevarer som raps og hvede. En produktion som mistænkes for at lægge beslag på vigtig landbrugsjord og dermed øge presset på de globale fødevarepriser.

- Det nytter ikke at blive ved med at satse på produktion af konventionelle biobrændstoffer, som ikke er reelt bæredygtige, siger Connie Hedegaard til Børsen om dagens forslag.

Mange har investeret

Mens den nye musik spiller sødt i ørene på de internationale NGO'er – i deres professionelle kamp for verdens fattige befolkninger – skurrer den surt i ørene på landbruget.

- Det er et meget stort problem for de aktører, som har investeret store summer i tiltro til de eksisterende regler, lyder det fra konsulent i Landbrug & Fødevarer, Troels Yde Toftdahl, til Børsen.

Ifølge den første større analyse af de nye reglers betydning i Danmark, som Landbrug & Fødevarer offentliggør i dag, står den danske biosektor til at tabe en omsætning på 1,5-2 milliarder kroner om året som følge af det nye initiativ.