Abonnementsartikel

Argentinsk ingeniør har videreudviklet gammelt motorprincip i en ny type motor, der kan køre på forskellige brændstoffer. Effekten er rundt regnet 125 hestekræfter pr. liter slagvolumen

Normalt er det de store, kendte motorproducenter, der kommer med nyt grej. Men en lille argentinsk virksomhed har overhalet de store inden om med en lidt speciel motor.

Motoren har otte vandretliggende stempler og cylindre, men ikke bare på én lang række. Nej, der er fire på hver side, der kører parallelt ind mod hinanden i et fælles variabelt forbrændingskammer. To krumtapaksler - en i hver side af motoren - er koblet sammen via et gear, og det er faktisk de eneste roterende dele i selve motoren, som består af cirka 30 procent færre bevægelige dele end i en normal forbrændingsmotor.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selve princippet i motoren er over 100 år gammelt og har stået mere eller mindre stille de seneste mange år, indtil Carlos A. Juni, administrerende direktør og indehaver af firmaet JLA Engine, fik blod på tanden. Han har nu konstrueret de første prototyper af motoren, der rummer det spektakulære motorprincip.

Motoren benytter nærmest et femtakt-princip, hvilket ifølge Carlos A. Juni giver en meget blødere gang med færre vibrationer.

250 hestekræfter på to liter

Motoren fremstilles både i en stationær udgave og en model, der kan monteres på forskellige maskiner ? herunder også til landbruget. Det specielle ved den er også, at den er i stand til både at køre på benzin, diesel, biodiesel, ethanol og sågar biogas. Det kræver kun ganske få omstillinger på motoren for at skifte fra én type brændstof til en anden.

- Motoren er faktisk mere miljøvenlig, end man lige regner med. Især, når vi kører på biodiesel og ethanol, henter vi fordele rent miljømæssigt, fordi motoren har et variabelt forbrændingskammer. Det giver nye måder at styre indsprøjtning og mængde på, som vi også høster frugten af i form af et lavere brændstofforbrug, forklarer Carlos A. Juni.

Han uddyber, at designet af forbrændingskammeret giver motoren en energiudnyttelse på 80 procent af det brændstof, der tilsættes i kammeret. Og det er den høje udnyttelse, der giver en lavere udledning af skadelige partikler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der lige det med ydelsen. På grund af opbygningen af motoren har den en høj ydelse trods slagvolumen på blot 2,0 liter. Den yder tæt ved 250 hestekræfter.

- Rundt regnet kan vi hente 125 hestekræfter ud af motoren pr. liter slagvolumen, når vi snakker kombinationen med tændrør og benzin. Det er relativt meget, fastslår Carlos A. Juni.