Landbruget er truet af rentedød - mange landmænd er ved at segne under alt for stor gæld.

Mange danske landmænd er så tungt lastet med gæld, at selv mindre forhøjelser af renter eller bidragssatser kan få økonomien på bedrifterne til at bryde sammen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Fødevareøkonomisk institut har for Natur- og Landbrugskommissionen gennemført beregninger, som viser, at 1.379 heltidsbedrifter er ramt af ødelæggende cocktail af millionunderskud, lav produktivitet og en gældsprocent på i gennemsnit 88 procent.

- Blandt de stærkt gældsatte bedrifter er ganske mange, der tilmed har problemer med produktiviteten. De er særdeles udsatte, hvis omkostninger til renter eller bidragssatser sættes i vejret. Realiteten er, at mange landmænd ganske enkelt har fået lov at låne så mange penge, at de ikke kan forrente gælden. Selv relativt beskedne stigninger i renter eller bidragssatser kan vippe disse bedrifter ud over kanten, siger institutleder Henrik Zobbe, Fødevareøkonomisk Institut, til Jyllands-Posten.

I Nykredit oplyser Poul Erik Jørgensen, at der sker en løbende forhøjelse af landmændenes bidragssatser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Årsagen er, at de seneste års krise har svækket økonomien på mange landbrugsbedrifter. De udgør dermed en større potentiel risiko for långiverne, som derfor skal reservere mere kapital til mulige tab.