Er raps et nyt antibiotikum?

European Protein A/S ved Bække er måske kommet det svar et skridt nærmere. Efter eget udsagn besidder firmaets produkter et kæmpe potentiale for fremtidens proteinressourcer til først og fremmest animalsk produktion, men de har ifølge firmaet også perspektiver, når det gælder fødevarer til hele jordens befolkning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men som noget ganske særligt har European Protein udviklet nogle ganske specielle egenskaber ved fermenteret raps, der åbner for helt nye muligheder for både fødevaresikkerhed, reduktion af antibiotikaforbrug og generel sundhed blandt alle enmavede dyr.

Som at finde en nål i en halmlade

European Protein har arbejdet med udviklingen af fermenterede proteiner i de seneste to år. Målet var at udvikle et europæisk GMO-frit protein bestående af raps, hestebønner, solsikke og lupiner. Projektet er støttet af Fornyelsesfonden med cirka 11 millioner kroner.

- Den fermenterede raps har en markant og hurtig effekt på patogene bakterier. De tilbagemeldinger, vi får fra vores forsøgsværter, er meget enstydende. Mavesundheden ses forbedret på nogle få dage. Diarréer holder op, og grisene bliver mere ens, og der ses et langt mindre frafald af grise, der normalt kollapser, siger Jens Legarth, direktør i European Protein.

- Den ganske særlige forarbejdning, der gør, at vi får de egenskaber frem i den fermenterede raps, er udviklet over en længere periode, og lige nu arbejdes der på højtryk for at få de gode egenskaber dokumenteret. Der er dog et vigtigt element, som vi er rimeligt sikre på, og det er, at det ikke er en probiotisk effekt, der giver en markant bedre sundhed, forklarer han.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 5. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.