Teknologisk Institut er med i et EU-projekt, der undersøger mulighederne for at afkorte mørningstiden for kød. Perspektivet er at forbedre spiseoplevelsen for forbrugerne samt at nedsætte industriens omkostninger.

Projektet hedder ShockMeat, fordi den nye metode bygger på at udsætte kødet for kraftige trykbølger, der mørner kød langt hurtigere end traditionel mørning. 

- Mulighederne er, at møre udskæringer kan blive endnu mere møre, at seje udskæringer kan blive møre samt at kødet kan komme ud til forbrugerne på et tidligere tidspunkt end traditionelt mørnet kød, siger seniorkonsulent Jakob Søltoft-Jensen, DMRI, Teknologisk Institut.

Hydrodynamiske trykbølger er en teknologi, der har været kendt i mange år. Metoden består i al enkelhed i at skabe en pludselig, kraftig og kortvarig trykudladning i et kammer fyldt med vand, hvori kødstykkerne befinder sig. Trykudladningen kan være skabt med dynamit, men det har ikke den store industrielle genklang i nutidens fødevareproduktion. I stedet forsøger man at udvikle nyt udstyr bygget op omkring kraftige, kortvarige elektriske udladninger.

Målet er en proces, som mørner emballeret, fersk kød hurtigt og ensartet. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Flere forskergrupper har forfulgt idéen og er foreløbig kommet frem til metoder, der kan køre portionsvis og på uindpakket kød. Her har det vist sig at mørningstiden kan reduceres med ca. 30 % . I vores projekt går vi efter en fuldautomatisk proces for emballerede kødstykker, der kan køre med samme fart som en moderne pakkemaskine i industriskala, siger Jakob Søltoft-Jensen.