Abonnementsartikel

Svine- og kvægproducenter frygter stigende foderpriser og sender deres dyr til slagtning.

Millioner af landbrugsdyr verden over bliver i de her måneder sendt til slagterierne.

Årsagen er den sløje høst i USA, der efter alt at dømme vil betyde stigende priser på foder.

Det får landmændene til at sende flere dyr ombord på dyretransporterne for at tjene nogle penge på dyrene, inden de bliver dyrere at fodre.

Ifølge en opgørelse fra hollandske Rabobank vil det være med til at medføre prisstigninger på fødevarer generelt på op til 14 procent næste år, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil være en kort overflod i mængden af kød, mens folk får slagtet deres dyr for at reducere regningen for foder. Men til næste år vil flokkene være så reducerede, at der ikke vil være nok dyr til at møde efterspørgslen, og så vil priserne eksplodere, siger Nicholas Higgins fra Rabobank til The Guardian.

Øget interesse

Ifølge Rabobank-analytikeren vil det særligt ramme elskere af bacon og andet svinekød, da en svinebestand er relativt hurtig at genopbygge, så den er derfor også mere overskuelig at beskære i krisetid.

Storbritanniens organisation for griseavl forudser ifølge Wall Street Journal, at der vil komme en nedgang på 10 procent i produktionen.

Chefanalytiker hos Danish Crown Karl Christian Møller fortæller, at man også her mærker en øget interesse for at få slagtet landbrugsdyr.

Han kæder dog også nye EU-regler og den generelle afmatning sammen med den stigende aktivitet på slagterierne.

- Den økonomiske krise og stigende omkostninger, har sammen med problemer med at få finansiering fra bankerne skubbet til udviklingen igennem længere tid. Udviklingen forstærkes af nye dyrevelfærdsregler i EU og de seneste måneders stigende foderpriser, og vi ser, at producenter i USA, Canada og Europa nu reducerer deres besætninger kraftigt, siger han til Business.dk.

Karl Christian Møller fortæller, at Danish Crown selv regner med, at nedgangen i produktionen vil føre prisstigninger i omegnen af 5-10 procent på kød med sig. Slagterikoncernen forventer, at priserne vil stige mest på fjerkræ efterfulgt af svinekød og oksekød.