Abonnementsartikel

Økologisk svineproduktion har over otte år præsteret markant bedre økonomisk resultat i gennemsnit end den konventionelle produktion

På et temamøde i Gyrstinge kan man få et indblik i markedet og potentialet for økologisk svineproduktion samt inspiration til at forfølge en plads i et voksende marked. Mødet er det første i rækken af seks afsætningsmøder med fokus på forskellige brancher. Møderne er målrettet nuværende og potentielle økologiske landmænd.

Der er et stort potentiale i den økologiske svineproduktion. Det viser ?Produktøkonomi Svin 2012? fra Videncenter for Svineproduktion (VSP): De seneste otte år (fra juni 2004 til marts 2012) har økologiske sohold i gennemsnit tjent 1.500 kroner pr. årsso mod et gennemsnitligt minus på 1.100 kroner pr. årsso hos konventionelle producenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologiske slagtesvineproducenter har i samme periode haft en indtjening på 100 kroner pr. slagtesvin mod minus fem kroner i gennemsnit hos konventionelle kolleger.

- Der er plads til meget mere økologisk svinekød i kølediskene i danske butikker og på eksportmarkederne, hvor der er stor efterspørgsel på dansk, økologisk svinekød, siger Randi Vinfeldt, formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.

Der slagtes i omegnen af 90.000 økologiske slagtesvin årligt i Danmark. Cirka 70 procent af omsætning genereres gennem eksport til primært Frankrig, Tyskland og i mindre grad Italien, Australien og England med flere.

Oplæg og personlig minikonsultation

Randi Vinfeldt indleder afsætningsmødet i Gyrstinge 27. september. Programmet byder bl.a. på oplæg af Randi Kok, daglig leder af Friland A/S, om markedet for økologisk svinekød og Flemming Birch, Birch & Birch Markedsudvikling, der fortæller om den praktiske anvendelse af forbrugertrends hos detailkæder og producenter.

Sidst på dagen er der workshop, hvor deltagerne bliver udfordret i at tænke afsætning af egne produkter samt en mini-konsultation for den enkelte deltager med en eller flere af dagens oplægsholdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afsætningsmøder landet over

Mødet om afsætning af økologisk svinekød finder sted kl. 13.00 ? 17.30 i Landsbyhuset i Gyrstinge og er det første i en række på seks afsætningsmøder, som Økologisk Landsforening arrangerer landet over i efteråret. Hvert møde har fokus på en specifik branche og henvender sig til nuværende og kommende økologiske producenter. Alle møder har samme programform med række oplæg efterfulgt af workshop og minikonsultation om deltagernes egne bedrifter, tanker og idéer om markedsføring og afsætning.

Møderne er arrangeret af Økologisk Landsforening og er en del af et netværksprojekt, som er støttet af EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

Man kan læse mere og tilmelde sig på okologi.dk/landmand. Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig.