Den tyske mejetærskergigant Claas er klar med den næste generation af Lexion-mejetærskere. De nye tærskere kan som ekstraudstyr tænke og faktisk kører næsten selv. Testpiloten har svært ved at finde negative områder på den lysegrønne maskine

Som en bisværm danser om en sodavand - ja så danser støvet omkring den nye Claas Lexion-mejetærsker, idet jeg vender den rundt på forageren. I denne udgave af PowerGear er jeg allerede af sted i den sidst nye generation Lexion-mejetærsker. Selv om der står 750 på siden af mejetærskeren, så er det faktisk den tredje største model i 700-serien jeg er afsted i: Lexion 760.

Ændringerne i den nye generation er ikke store fra den tidligere Lexion 700-serie. Dog skiller mejetærskeren sig ud ved blandt andet et nyt kølesystem, ny motor, ny bagaksel samt nyt overvågningsystem.

Behagelig arbejdsplads

Kabinen er magen til den, Claas bruger på Jaguar-snittere, Xerion-traktorer og de tidligere Lexion-modeller - men hvorfor også lave noget om, som fungerer godt? For jeg må sige, at førerkabinen på Lexion-mejetærskeren er helt optimal til lange høstdage.

For det første er der god plads i kabinen med gode aflægningsmuligheder i både rum over forruden og under armlænet samt med et stort køleskab under passagersædet. Desuden kan ryglænet på passagersædet klappes ned, så der fremkommer et bord med to kopholdere.

Indstilling af rattet foregår i to punkter samt i længden af selve ratstammen, og sammen med sædet, der let køres frem og tilbage, får man hurtigt en behagelig arbejdsposition. Højre armlæn følger med sædet op og ned ved ujævnheder, og armlænet kan let indstilles både i højden og længden.

Overblik fra Cebis

Alle indstillinger på mejetærskeren foretages fra Cebis-terminalen, som er bygget op af et skærmbillede til mark og et til transport.

Fra mark-billedet har jeg kontrol over flere områder på mejetærskeren. I venstre side har jeg overblik over mit skærebord, mens jeg i højre side har overblik over eventuelt spild på mejetærskeren. I midten styrer jeg selv, hvilke oplysninger jeg kan tænke mig at overvåge. Denne frihed synes jeg er rar at have, og det giver en fornemmelse af et personligt præg på maskinen.

Jeg navigerer rundt i menuerne med to rulleknapper samt en såkaldt HotKey drejeknap. Fra denne knap har jeg lynhurtig adgang til nogle af de mest anvendelige menupunkter.

Til højre for Cebis-terminalen har jeg en trykknap med tre trin. I disse tre trin bestemmer jeg, hvilke funktioner jeg vil benytte fra kørehåndtagets bagside, hvor der sidder en trykknap. Knappen kan enten sættes til styring af skærebordets sidehæld, til placering af den variable kniv på skærebordet, samt en HotKey indstilling.

Her vælger jeg i Cebis terminalen, hvilken funktion i HotKey jeg ønsker at betjene fra joysticket. Det kunne eksempelvis være vingehastighed, skærebordshøjde eller lignende. Det er virkelig godt, at jeg har muligheden for selv at flytte knapper op i mit kørehåndtag, som i forvejen faktisk har mange funktioner, som skærebordshøjde, vinge-position, autostyring, tømmesnegl, samt skærebords-stop.

Som ekstraudstyr er det muligt at få Claas Cmotion-kørehåndtag, som er kendt fra Xerion- og Axion 900-serie-traktorer ? Dette kunne have været spændende at afprøve.

Selvtænkende maskine

Foruden Cebis-terminalen har jeg endnu en skærm i Lexion-mejetærskeren. Fra denne kan jeg styre RTK-autostyringen, som mejetærskeren er udstyret med. Sammen med torpedo-stråskillerne er det intet problem at hoppe flere træk over med mejetærskeren, så jeg slipper for skarpe vendinger på forageren.

Siden 2010 har man kunnet udstyrer Lexion 700-serien med Cemos. Et system, som ved hjælp af en sensor på mejetærskeren giver forslag til indstillings forbedringer for en bedre optimering af høstarbejdet. På de nye Lexion 700-modeller har Claas taget springet og gjort Cemos automatisk. Det vil sige, at systemet kan overtage styringen af mejetærskeren fuldstændigt.

Systemet er let at stille op efter indtastning af afgrøden og informationer omkring afgrødens tilstand på marken, er systemet klar til brug.

Cemos Automatic har to automatikker. I Auto Cleaning regulerer systemet soldenes åbning og omdrejninger på blæseren. I Auto Separation justerer systemet rotorens omdrejningstal og rotorklappens indstillinger. På den måde er det faktisk kun tærskecylinderens hastighed samt bro-afstanden, jeg selv skal indstille. Systemet fortæller og viser mig, når den laver en indstilling, så man kan faktisk godt lære lidt af systemet.

Sammen med cruise-control i Lexion-mejetærskeren holder maskinen også farten selv. At maskinen selv holder retningen og farten samt foretager indstillinger på tærskeværket gør, at jeg hele tiden kører 100 procent effektivt.

Mange vil sikkert nu tabe tråden og mene, at alt dette er unødvendigt, men jeg er af en anden overbevisning. At man i dag har mulighed for at sætte disse former for ekstraudstyr på en mejetærsker, giver ikke bare en bedre udnyttelse af maskinen - men også af mandskabet. Det er pludselig ikke så vigtigt, om den faste chauffør på mejetærskeren skal have fri på en god høstdag. Nu kan man sætte en knap så erfaren chauffør på mejetærskeren og stadig have en mejetærsker, der hele tiden høster 100 procent optimalt.

Omvendt kan det være, at en landmand kan nøjes med en mindre maskine, når effektiviteten er sat i vejret på den nye Lexion mejetærsker, der erhverves.

Automatikkerne i Cemos kan sættes på fire forskellige indstillinger: Bedste kornkvalitet, største kapacitet, laveste brændstofforbrug, samt en kombination af alle tre.

Dog kunne jeg ikke mærke forskel på de forskellige automatikker - men dette kan nemt hænge sammen med, at systemet er helt nyt og først skal "køres til".

Når sidepladerne åbnes

Når der skal laves service på Lexion-mejetærskeren, er det hurtigt overstået. Når sidepladerne åbnes på begge sider af maskinen, er der fin oversigt over hvilke smørenipler, der skal smøres ved 10, 50, 100 og 500 timers interval. Men vi skal først lige have åbnet sidepladerne.

Claas har i mange år haft et system, hvor en umbraconøgle skal bruges for at udløse låsen til sidepladerne. Dette fungerer sådan set også fint - men jeg syntes, at Claas skulle vælge en mere fleksibel løsning, hvor det kun kræver et enkelt klik på et håndtag for at åbne sidepladerne.

På venstre side af maskinen er der to store rum til værktøjskasse samt reservedele. Ligesom værktøjskassen med værktøj er standardudstyr, så er en mobil håndlampe også standard. Rundt omkring på hele maskinen er der kørt 12-volt stik frem, som den håndholdte lampe kan få strøm fra, og bunden af lampen er magnetisk, således at den kan sættes stort set alle steder - virkelig smart.

Hvis mejetærskeren er valgt med den store lyspakke, så inkluderer det også ekstra arbejdslamper på sidepladerne, som også giver et godt lys, når servicepunkterne løbes igennem efter mørkets frembrud.

For at komme op til motorrummet slår jeg let en stige ned, jeg desuden kan hægte af og tage med rundt til servicepunkterne på mejetærskeren.

Vandret kølerpakke

Oven på mejetærskeren ser jeg også tegn på, at det er den nye Lexion jeg tester. Lexion 700 mejetærskeren er blevet udstyret med Dynamic Cooling. Dette betyder, at luften suges ned i køleren oppefra og efterfølgende kommer luften ned over maskinen og ud i siderne. Det er blandt andet også derfor, de nye Lexion-modeller har fået de nye karakteriske "gæller" i begge sider af maskinens top.

Køleren er hydraulisk trukket, og den køler efter behov, og dermed kører kølevingen ikke rundt konstant.

Der er let adgang til motoren, som på topmodellen i 700-serien er en Mercedes V8 motor på 16 liter med SCR-teknologi. På de to mindre modeller benyttes en sekscylindret Caterpillar motor på 12,5 og 9,3 liter med EGR-teknologi og partikelfilter.

Motorolie og hydraulikolie tjekkes fra mejetærskerens top, og oliepinden er let tilgængelig. Det kniber dog med skueglasset til hydraulikolien, som Claas har valgt at vende ind mod motoren. Det ville være en fordel, hvis Claas ville sætte deres skueglas, så det var lettere at se - det ser ud til at der er plads nok til dette.

Luftfilter og diesel- påfyldning er lige ved stigen, så det kan ikke være nemmere.

Nyt under mejetærskeren

Tærskesystemet i Lexion 700-serien er der ikke lavet om på. Det er stadig en hybridmejetærsker med en accelerator, cylinder samt en halmvender foran de to rotorer. Hvis vi går længere ned mod jorden, kommer der også en nyhed på den nye Lexion-serie.

Claas har nemlig givet Lexion en ny bagaksel. På den testede mejetærsker, var der firehjulstræk monteret som ekstraudstyr. På de tidligere Lexion modeller, sad firhjulstrækket ved begge baghjul, hvorimod firhjulstrækket sidder midt på bagakselen på den nye model. Den nye bagaksel giver i øvrigt også mulighed for en bredere hjulmontering i bag.

En bedre hjulmontering foran var ikke nødvendig at tilvælge den Lexion 760, vi prøvekørte, da vi foran har Claas Terra Trac bælteundervogn. Når en Claas mejetærsker leveres med Terra Trac, er hele mejetærskeren bygget op som en bæltemaskine, hvilket gør, at maskinens maksimale tophastighed kan opnås med bælterne. I Tyskland må Lexion med bælter faktisk kører 40 kilometer i timen.

Der er mulighed for valg af tre forskellige bælte-bredder: 635 millimeter, 735 millimeter samt 890 millimeter. Med de 735 millimeter bælter vi har under vores Lexion, er den totale bredde på maskinen kun 3,4 meter, vel at mærke med en trædeflade på hele 2,68 kvadratmeter.

Foruden et lavere marktryk, giver bælterne også en utroligt jævn kørerkomfort til føreren og en jævn arbejdsro til resten af mejetærskeren og skærebordet sammenlignet med meget bredde fordæk.

Der er syv oliegear på hvert bælte. Olien skal skiftes hvert andet år, og smøreniplerne på bælterne skal kun smøres for hver 500 time - så det er til at overkomme.

Alt i alt har det været et spændende møde med den nye generation af Lexion 700-mejetærskeren. Lexion findes også i en ryster-udgave i 600-serien, og begge mejetærskere er bygget op med samme fantastiske komfortable førerkabine.

Importørkommentar til test af LEXION 760 TERRA TRAC

Vi var meget spændte, da Maskinbladets testpilot kørte i marken med vores helt nye LEXION 760 TERRA TRAC-mejetærsker. Der var ikke alene tale om en helt ny model, men denne test blev fortaget på vores demomaskines blot anden dag i marken.

Bedømmelsen af maskinen i testen taler dog sit tydelige sprog!

Tilbagemeldingerne fra de demonstrationer vi har kørt med denne maskine samt CLAAS' erfaringer fra andre markeder viser, at kapaciteten på den nye LEXION 760 ligger noget højere end på forgængeren LEXION 750 (Tier 3) - og mere interessant, så mener flere af de kunder, vi har kørt hos, at LEXION 760 kører lige op med de øvrige topmodeller på markedet - ja og så har CLAAS jo selv to større modeller: LEXION 770 og 780.

Vi kan se, at Maskinbladets testpilot havde en svær opgave med at finde svage punkter på denne maskine. I den sammenhæng skylder vi at nævne, at det med at skulle bruge værktøj til at åbne sidepladerne er af rent sikkerhedsmæssige årsager, og det er i øvrigt et lovkrav i flere lande. Jeg tror alle CLAAS-piloter er vant til altid at have den specielle CLAAS 8/13 nøgle med i lommen.