Det var et PR-scoop for den kinesiske mejeriproducent.

Mengniu Dairy Co. indgik en milliardaftale med den dansk-svenske mejerigigant Arla Foods i forbindelse med Kinas præsident Hu Jintaos visit til Danmark i juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kinesiske brancheeksperter udlagde det som en stor gevinst for en af Kinas allerstørste på markedet for mejeriprodukter. Aftalen tilførte kapital til den kinesiske side, men endnu vigtigere var det, at det kunne være med til at forbedre renommeet for en ellers skandaleramt virksomhed.

Men mange kinesere undrede sig samtidig: Hvorfor ville Arla sætte sit eget omdømme på spil ved at spendere 1,7 milliarder kroner. på at blive indirekte medejer af Mengniu og dermed give det kinesiske selskab sit blå stempel. Det skriver Informationen.

Arla trådte lige ind i et minefelt, da det knyttede bånd med en af de kinesiske virksomheder, der lægges mest for had af kinesiske forbrugere. På internettet spurgte nogle kinesere direkte, om de i Arla var blevet ’sindssyge’.

Blakket ry

Mengniu har et særdeles blakket ry, efter det har solgt mælk med kemikaliet melamin og andre farlige giftstoffer. Det har ført til flere kampagner for boykot af Mengniu. Selskabets anseelse er blevet så ringe, at i slutningen af sidste år - efter en ny skandale - blev brugt som et skældsord. "Jeg håber, hele din familie drikker Mengniu," blev det nye udtryk til at forbande andre.

Arla erkender selv, at der er risici forbundet med Mengniu. Men udsigten til de økonomiske muligheder på det store og hastigt voksende marked for mælkeprodukter i Kina overskyggede bekymringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også diskuteret meget, om det kan skade Arla. Vi vurderer, at det kinesiske marked simpelthen er for interessant til, at vi ikke kan være her, siger Frede Juulsen, direktør med ansvar for Arlas aktiviteter i Kina, til Information.