Abonnementsartikel

Danish Agro og Vestjyllands Andel køber aktiemajoriteten i Finlands største grovvareselskab, som også driver otte maskinforretninger med forhandling af mærker som for eksempel John Deere, Amazone, Krone og Väderstad

Danish Agro og Vestjyllands Andel bliver nu maskinhandlere i Finland. Det sker, når de to grovvarefirmaer via samarbejdet i DLA Group overtager 60 procent af aktierne i Finlands største grovvarekoncern, Hankkija-Maatalous Oy, den 1. januar 2013.

Koncernen, der har en markedsandel på 50 procent i Finland, omsætter årligt for 7,5 milliarder kroner. Hankkija-Maatalous Oy beskæftiger 900 medarbejdere og har 81 afdelinger på tværs af Finland samt otte større regionale maskincentre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Koncernens forretningsområder består af traditionel grovvareomsætning indenfor korn, foderblandinger, råvarer, såsæd, planteværn, gødning, premix og mineralblandinger. Herudover har selskabet en omfattende maskinhandel med landbruget og repræsenterer stærke brands som John Deere, Amazone, Krone, Väderstad m.fl. Endelig driver Hankkija-Maatalous Oy 81 agrimarket butikker til hobby- og fritidsfolket, hvor der også er tilknyttet de såkaldte Multasormi havecentre.

Hankkija-Maatalous Oy ejer også selskaberne Baltic Feed Sia i Letland samt Hiven Oy i Finland, som henholdvis producerer premix- og vitaminfoderblandinger samt specialprodukter til landbruget. Endelig ejer koncernen 67 procent af aktierne i transport- og logistikfirmaet Movere Ltd, som driver sine logistiksaktiviteter i Finland, Estland, Letland og Litauen.

Hankkija-Maatalous Oy er ejet af den finske detailkoncern SOK. SOK vil fremover eje 40 procent af aktierne, men parterne har aftalt, at man om to til tre år vil drøfte den fremtidige ejerstruktur.

Antti Sippola, bestyrelsesformand i Hankkija-Maatalous Oy og Executive Vice President i SOK Business Units, der ejer Hankkija-Maatalous Oy, siger om den strategiske alliance:

- Vi er glade for det samarbejde, vi nu etablerer med DLA Group. Vi føler, at det er en rigtig god løsning for de finske landmænd. Vi er sikre på, at Hankkija-Maatalous Oy nu får lejlighed til yderligere at internationalisere sig. Det er der behov for i en verden, hvor konkurrencen bliver mere global. Vi ser store synergier og glæder os til det fremtidige samarbejde, som samlet set vil styrke Hankkija-Maatalous Oy’s konkurrenceevne overfor vores mange finske landmandskunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Administrerende direktør i Danish Agro og bestyrelsesformand i DLA Group, Christian Junker, ser frem til de nye udfordringer i Finland:

- Hankkija-Maatalous Oy er en stor, stærk og moderne virksomhed med en betydelig distributionskraft på det finske marked. Vi øger nu vores indkøbsstyrke yderligere, hvilket der er behov for i forhold til den koncentration, der sker hos vores leverandører. Men herudover åbner vi også op for et øget salg fra mange af vores øvrige fælles selskaber i DLA Group, idet vi nu kan tilbyde vores produkter til endnu flere landmænd, siger Christian Junker og fortsætter:

- Købet af aktiemajoriteten i Hankkija-Maatalous Oy ligger helt i forlængelse af Danish Agro og Vestjyllands Andel’s fælles strategiplan, hvoraf det fremgår, at vi ser Norden og Baltikum, som vores udvidede hjemmemarked.  Vi vil nu i endnu højere grad være i stand til at udnytte synergier mellem vores mange selskaber i Norden og rundt om Østersøen. Samlet set vil det skabe en forbedret lønsomhed i vores fælles virksomheder.

Også administrerende direktør i Hankkija-Maatalous Oy, Ensio Hytönen, ser frem til samarbejdet med sin nye danske alliancepartner:

- Vi er overbeviste om, at den nye alliancepartner vil bringe Hankkija-Maatalous Oy i en mere international retning og samtidig styrke virksomheden. Vores ydelser indenfor korn, foderblandinger, råvarer, såsæd, planteværn, gødning, premix og mineralblandinger samt maskinhandel vil blive styrket. Vi vil nu kunne drage fordel af en række synergier, herunder større indkøbsstyrke, bedre distributionskraft og øget know how til gavn for landmænd i regionen. Hankkija-Maatalous Oy er for eksempel i en indledende fase med at etablere maskincentre i de tre Baltiske lande. DLA Group er i forvejen markedsleder i Baltikum. Det giver os en unik mulighed for at udnytte DLA’s stærke kundebase i regionen. Derudover er vi overbeviste om, at vores virksomhedskultur går godt i spænd sammen, og at vi deler mange af de samme værdier. De to koncerner supplerer hinanden godt og har kendt hinanden gennem en del år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hankkija-Maatalous Oy, der blev grundlagt i 1904, har sit hovedsæde i Hyvinkää i den sydlige del af Finland.

DLA Group er i forvejen repræsenteret på det finske marked via grovvareselskabet Yrittäjien Maatalous Oy samt vitamin- og premixselskabet Melica Oy.

Selve transaktionen forventes at blive endeligt godkendt af de finske konkurrencemyndigheder i løbet af de kommende tre-fire måneder.