Abonnementsartikel

"Røde nåle" risikerer at reducere årets danske juletræshøst betragteligt. I flere plantager er op til 50 procent af træerne ramt af sygdommen

De danske juletræer - altså dem, der stadig står ude på markerne - er i år blevet ramt usædvanlig hårdt af en kompleks sygdom.

Årsagen er ukendt, men noget tyder på, at det skyldes et samspil mellem klima, næringsstof-forsyning og svampen Sydowia polyspora, som har opformeret sig kraftigt især det seneste år, og som angriber træernes nåle. Heraf navnet ”røde nåle” - som henviser til de synlige misfarvede røde nåle på træernes årsskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er hos ganske mange producenter, at problemet er opstået. Enkelte af de ramte producenter er sluppet med angreb på kun fem procent af træerne, mens andre har op mod 50 procent ”røde træer”.

Branchen vil have forskning

Sygdommen illustrerer ifølge juletræsbranchen et behov for forskning.

Der har tidligere eksisteret en Produktionsafgiftsfond for juletræer, der blev halvt finansieret af staten og halvt af branchen selv. Fonden uddelte midler til forskning især i juletræsproduktion.

Fonden blev stillet i bero af den forrige regering, da denne inddrog sin medfinansiering.

- Ikke noget stort problem, har man længe sagt i Danske Juletræer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne fuldfinansiere forskningen, men fonden skal godkendes af Staten og være under tilsyn af Naturstyrelsen. Dette for at sikre kollektiv deltagelse og for at give fonden en statslig autoriet, der rækker ud over Danmark.

- Naturstyrelsen nøler

Problemet med ”røde nåle” har ifølge branchen højaktualiseret behovet og ønsket om igen at kunne iværksætte forskning i miljørigtig og sund juletræsproduktion.

- Branchens sårbarhed er udstillet og det er branchens vurdering at hele erhvervet - og de produktions- og eksportsuccesser, der er skabt - står foran en alvorlig krise, og at der skal handles nu, skriver Danske Juletræer i en pressemeddelelse.

Branchen opfordrer nu Naturstyrelsen til at sætte gang i initiativet, som ifølge Danske Juletræer er forsinket på grund af nøl fra styrelsens side.

- Når branchen tilmed har tilbudt selv at finansiere denne forskning, kan det kun være udtryk for nøl at Naturstyrelsen ikke har iværksat relevante formalia, skriver Danske Juletræer i pressemeddelelsen.