Sprøjteproducenten Danfoil holder til i Løgstør, og det er kartoffelavler Jens Kristensen glad for.

Han bor nemlig kun 50 kilometer væk og har gennem mange år kørt med Danfoils sprøjter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop nærheden til producenten er da også en af årsagerne til, at han i foråret fik leveret en ny, selvkørende Danfoil Aircules-sprøjte.

Med en bedrift på 700 hektar kartofler og 600 hektar kornafgrøder, raps og frøavl skal hans sprøjte helst ikke stå stille ret lang tid ad gangen.

- Vi har direkte kontakt til fabrikken, og servicefolkene kan hurtigt være her, hvis der opstår problemer med sprøjten, siger Jens Kristensen, der er indehaver af Møldrup Kartoffel Eksport.

En anden årsag til valget af Danfoil var den store kapacitet på Aircules-modellen.

Med sin 6.000 liters tank har sprøjten vand nok til 150 hektar, og det betyder reduceret kørsel på vejen. Samtidigt reducerer sprøjtens særlige injektionssystem kemikalieforbruget, mener Jens Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er helt nede på omkring 40 liter pr. hektar, og det er der vist ikke andre, der kan komme ned på.

Skifter kemi undervejs

Sprøjten er med sin sporvidde på 3,30 meter specialbygget til at køre over fire rækker i kartoflerne, og den store bredde giver samtidigt en større stabilitet på den 36 meter brede bom.

En frihøjde på 1,2 meter giver også et plus i karakterbogen hos Jens Kristensen.

Han anslår, at inden sæsonen er omme i oktober, vil den selvkørende sprøjte have været over 15.000 hektar.

- Totalt set sprøjter vi i øjeblikket omkring 1000 hektar om ugen, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sætter stor pris på muligheden for at skifte mellem forskellige midler undervejs, idet sprøjten er udstyret med seks tanke til sprøjtemidler.

Maskinfører Peter Poulsen synes, at sprøjten er behagelig at køre og nem at arbejde med.

- Skærmen er nem at indstille, og man har et godt overblik over de forskellige funktioner, siger han og tilføjer, firehjulsstyringen hjælper til med at få bagenden hurtigt på plads, når man skal ind i en ny række kartofler.

- Den indbyggede rentvandstank og højtryksrenseren til vask af maskinen gør rengøringen let, siger han.

Engelsk vogn

Danfoil Aircules er et resultat af et samarbejde med den engelske sprøjtefabrikant Househam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får sendt vognen til Danmark, hvor vi monterer selve sprøjten, fortæller administrerende direktør  Torben Gregersen fra Danfoil.

Han forklarer, at det er Danfoils første selvkørende sprøjte, der er udviklet til det danske marked. Der er fremstillet fem af slagsen siden introduktionen i 2009, og fire af dem kører i Sverige, mens Møldrup Kartoffel Eksport har den eneste i Danmark.

- Krisen har ramt de danske landmænd hårdere end de svenske, men vi har forventninger om at få et bedre salg herhjemme i det kommende år, siger Torben Gregersen og tilføjer, at de fremtidige forventninger til salget i Danmark også skyldes muligheden for at få tilskud til sprøjter.