Med en kraftig foraksel og fire lige store hjul er JCB 4CX rendegraveren også en stærk og gedigen læssemaskine. De store forhjul betyder, at læsseren ikke er lige så snild at komme rundt med som en traktor med frontlæsser, men det kompenserer firehjulsstyringen til dels for.

Den brugte JCB 4CX er set hos Nicolaisen & Larsen i Ulfborg. Maskinen er fra 2004 og har gået 5.500 timer. Læsseren er af typen PC2 der blev produceret i perioden 2000 - 2005. Maskinen har en firecylindret Perkins-motor på 100 hestekræfter. Den er af modellen Sitemaster, og har hydraulisk sideforskydning af gravearmen. Ud over at gøre det lettere at grave tættere op langs husmure og lignende, så betyder sideforskydningen også, at gravearmen kan foldes helt tæt ind til maskinen. Det gør læsseren kompakt og gør det lettere at manøvrere med rendegraveren i lader og silohuse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PC2 blev afløst af PC3 i 2005 og allerede i 2006 kom modellen, som vi kender i dag. Dog blev der sidste år ændret lidt på designet af gravearmen. Siden 2005 har JCB anvendt egenproducerede DieselMax-motorer i rendegraverne.

Med hurtigskifte foran

Den brugte rendegraver har et Volvo hurtigskifte på læsseren foran. På et landbrug anvendes rendegraveren ofte til en række forskellige arbejdsopgaver og med forskellige redskaber. Ved køb af en brugt maskine er det derfor en god ide at se sig om efter en maskine med hurtigskifte på læsseren.

Hurtigskift til gravearmen er knap så væsentligt for landmanden, og dermed kan man bedre leve med, at det tager lidt længere tid at skifte, og at man skal stå ud af kabinen.

Læsseren står monteret med en seks-i-een skovl, og derfor er der ført et ekstra hydraulikudtag ud på frontlæsseren. Ved skift af redskab kan udtaget eksempelvis anvendes til en overfaldsgreb.

Powershift og converter

Den brugte rendegraver er med en sekstrins powershift-transmission og har koblingsfrit vendegear. Transmissionen betjenes med et drejehåndtag som er monteret på ratstammen. I de tre højeste gear har transmissionen automatisk gearskifte, så der kan køres transport, uden at gearskiftet skal betjenes manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over powershift-transmissionen har rendegraveren også en converter. Netop converteren er den store forskel på en rendegraver og en traktor med frontlæsser. Converteren tillader, at der holdes fuld kraft på fremdriften, mens skovlen fyldes. Det betyder en mere effektiv fyldning af skovlen, en bedre komfort og samtidig eliminerer det risikoen for, at koblingen brændes af.

Gravearm med udskud

Ud over hydraulisk sideforskydning har den brugte rendegraver også et hydraulisk udskud på gravearmen. Udstyret forøger skovlens rækkevidde fra 5,40 meter og til 6,54 meter. Gravedybden forøges fra 4,67 meter og til 5,88 meter. På gravearmen er der et hydraulikudtag, så der hurtigt kan monteres eksempelvis en hammer eller sortérgreb.

Gravearmen betjenes med joysticks i sædets armlæn, og frontlæsseren betjenes med et håndtag i højre side af kabinen.

Prøvekør og undersøg for slør

På en rendegraver er der rigtig mange steder, hvor der kan opstå slør, og det opdages først, når maskinen arbejder. Et godt råd er derfor at prøvekøre maskinen, før der handles brugt, siger vestjysk montør

Den brugte rendegraver har 5.500 timer på uret, men kun den tidligere ejer ved, hvordan timerne er fordelt mellem gravning, læsning og transport. På nogle brugte rendegravere har frontlæsseren stort set ikke været brugt, mens den på andre er godt slidt. Der er også forskel på, om man som landmand primært er på udkik efter en læssemaskine og mere sekundært en rendegraver, eller om man har behov for en maskine, der er uden slitage og i orden på alle punkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil starte med at se efter, om maskinen lækker olie. Siver der olie ud imellem motor og transmission, trænger den til en ny pakdåse. Det er en billig reservedel, men det tager cirka en dag at udføre reparationen, siger Claus Trustrup, montør hos Nicolaisen & Larsen A/S.

To hydraulikpumper

Den brugte rendegraver er med to hydraulikpumper. I tomgang er kun den ene pumpe aktiv, og først når motoromdrejningerne øges, aktivers den anden pumpe.

- For at afprøve maskinens hydraulik, kan man forsøge at betjene flere funktioner samtidig, og er hydraulikken i orden, skal funktionerne udføres glidende og uden stød, siger Claus Trustrup og fortsætter:

- På en rendegraver kan det være vanskeligt at kontrollere motorens ydelse. Men ved at holde bremsepedalen ned samtidig med, at maskinen sættes i tredje eller fjerde gear, kan man afprøve motorens effekt. Her skal motoren kunne holde over 2.000 omdrejninger pr. minut. Gør den ikke det, kan der være problemer med brændstofpumpen. Men før man begiver sig ud i en dyr reparationer, skal man sikre sig, at både brændstoffiltre og luftfilter er rene.

Sideforskydningen skal motioneres

Sideforskydningen låses hydraulisk, og hvis ikke sideforskydningen har været anvendt i en længere periode, kan det sætte sig fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt, at sideforskydningen anvendes og motioneres en gang imellem. Samtidig er det også en god ide at smøre de skinner, som forskydningen kører på, siger montøren.

Masser af led

En rendegraver har masser af led både på frontskovlen og på gravearmen.

- Maskinen er bygget til at blive brugt, og ved regelmæssig smøring har såvel nagler som bøsninger i leddene lang levetid. Men som køber af en brugt rendegraver vil jeg forlange at få lov til at køre en tur og til at grave et hul. Kun derved kan man vurdere, hvor meget slør der er i de enkelte led og i krøjet til gravearmen. Skiftes der nagler og bøsninger i tide, kan en brugt rendegraver bringes tilbage til samme standard som en fabriksny. Men spares der på fedtet og køres der for længe, skal der en større reparation til for at fjerne slør, siger montøren.

Rengør køleren

Motorrummet på rendegraveren er meget kompakt, og anvendes den til håndtering af halm, anbefaler Claus Trustrup, at man er meget opmærksom på renholdelse af maskinens køler. Køleelementerne er monteret i tre lag, og kan let lukke til med halm og andre urenheder.

Tekniske specifikationer JCB 4CX Sitemaster

Motor                        Perkins

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ydelse hk                        100

Betjening                        joysticks

Hjulstørrelse, lige store                500/70 R28

Tømmehøjde frontlæsser m        2,69

Rækkevidde gravearm m                6,57

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gravedybde                        5,88

Årgang                        2004

Antal timer                        5.500

Pris                        235.000

Case 695

Rendegraveren er udstyret med fire-i-en skovl og har fire lige store hjul. Den har hurtigskifte på gravearmen og aircondition. Maskinen er til salg hos S.D Kjærsgaard A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motor                        Case

Ydelse hk                        110

Hjulstørrelse                        fire lige store

Årgang                        2004

Antal timer                        4.060

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pris                        228.000

New Holland B110

Rendegraveren er med joystick betjening og har sideforskydning af gravearmen. Den er med Shuttle Shift-transmission. Maskinen er til salg hos MVJ Maskiner A/S.

Motor                        New Holland

Ydelse hk                        110

Hjulstørrelse for                365/70.18

Hjulstørrelse bag                480/80-26

Årgang                        2008

Antal timer                        5.800

Pris                        245.000

Fiat Kobelco FB200

Maskinen er med fire-i-en skovl samt pallegafler foran og hurtigskifte på gravearmen. Der medfølger 60/150 Viby skovle. Rendegraveren er til salg hos Herborg Smede- og Maskinforretning A/S.

Motor                        New Holland

Ydelse hk                        100

Hjulstørrelse                        fire lige store

Årgang                        1999

Antal timer                        3.300

Pris                        238.000