Abonnementsartikel

Forskerne håber at kunne krydse et nyfundet gammelt gen ind i nye hvedesorter, som dermed får bedre næringsindhold.

Med fundet af et særligt næringsholdigt gen i gamle nordiske hvedesorter håber forskere endelig at kunne krydse det ind i nye sorter. Genet øger nemlig indholdet af protein og mineraler i hvedekernen. Det skriver Ingeniøren.

Indtil nu er genet NAM-B1 kun fundet i hvedetypen vild emmer, som stadig vokser i et område nord for den arabiske ørken. Det er også i Mellemøsten og Middelhavslandene, hvedeslægten oprindeligt er fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere har gjort mange forsøg, men det er endnu ikke lykkedes at krydse det eftertragtede gen fra vild emmer over i pasta- og brødhvede. Nu da genet er fundet i flere hvedesorter, er der igen håb for at krydse det, skriver Linköpings universitet i en meddelelse.

Genet blev fundet ved analyser af 140 år gamle hvedeprøver, som forskere fra Linköpings universitet og Nordiska museet i Stockholm har foretaget i samarbejde med franske hvedeeksperter.

Nye hvedesorter kan være på vej

Forskerne undersøgte 267 gamle brødhvedesorter fra hele verden og fandt genet i enkelte sorter, der havde spor til Norden. Blandt 138 udvalgte sorter viste en tredjedel sig at besidde genet.

De var næsten alle forårshvede fra Danmark, Sverige, Finland og Norge.

- Vores fund er et væsentligt eksempel på, hvordan studier af ældre dyrkede planter kan få direkte anvendelse i moderne planteforædling, siger Matti Leino, forsker i genetik og planteforædling ved Nordiska museet, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne håber, at fundet af genet i de gamle nordiske sorter betyder, at det kan anvendes til forædling og skabe nye hvedesorter med de ekstra proteiner og mineraler.