Abonnementsartikel
Forskerne håber at kunne krydse et nyfundet gammelt gen ind i nye hvedesorter, som dermed får bedre næringsindhold.
Med fundet af et særligt næringsholdigt gen i gamle nordiske hvedesorter håber forskere endelig at kunne krydse det ind i nye sorter. Genet øger nemlig indholdet af protein og mineraler i hvedekernen. Det skriver Ingeniøren.
Indtil nu er genet NAM-B1 kun fundet i hvedetypen vild emmer, som stadig vokser i et område nord for den arabiske ørken. Det er også i Mellemøsten og Middelhavslandene, hvedeslægten oprindeligt er fra.
Forskere har gjort mange forsøg, men det er endnu ikke lykkedes at krydse det eftertragtede gen fra vild emmer over i pasta- og brødhvede. Nu da genet er fundet i flere hvedesorter, er der igen håb for at krydse det, skriver Linköpings universitet i en meddelelse.
Genet blev fundet ved analyser af 140 år gamle hvedeprøver, som forskere fra Linköpings universitet og Nordiska museet i Stockholm har foretaget i samarbejde med franske hvedeeksperter.
Nye hvedesorter kan være på vej
Forskerne undersøgte 267 gamle brødhvedesorter fra hele verden og fandt genet i enkelte sorter, der havde spor til Norden. Blandt 138 udvalgte sorter viste en tredjedel sig at besidde genet.
De var næsten alle forårshvede fra Danmark, Sverige, Finland og Norge.
- Vores fund er et væsentligt eksempel på, hvordan studier af ældre dyrkede planter kan få direkte anvendelse i moderne planteforædling, siger Matti Leino, forsker i genetik og planteforædling ved Nordiska museet, i en pressemeddelelse.
Forskerne håber, at fundet af genet i de gamle nordiske sorter betyder, at det kan anvendes til forædling og skabe nye hvedesorter med de ekstra proteiner og mineraler.