17.000 grise på bedriften måtte aflives på grund af sygdomsudbruddet.

En danskejet kæmpefarm i Rusland er ramt af den frygtede husdyrsygdom afrikansk svinepest. Samtlige 17.000 grise på bedriften er aflivet og brændt for at hindre yderligere smittespredning, skriver Jyllands-Posten.

Sygdommen breder sig lige nu hastigt i flere russiske regioner og udgør dermed en potentiel trussel mod en række andre danskejede svinefarme i Rusland.

Det aktuelle udbrud har ramt svinefarmen Dankub i provinsen Krasnodar i det sydlige Rusland. Dankub er ejet af Dan-Invest A/S, der har 70 aktionærer, hvoraf størstedelen er danske landmænd.

Forsikringen betaler søer

Projektet i Krasnodar har været under udvikling i seks år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Efter flere forsinkelser er produktionen på bedriften for alvor kommet i gang i år. Produktiviteten på bedriften var høj og helt på dansk niveau, da alle 17.000 grise på bedriften måtte aflives på grund af sygdomsudbruddet, fortæller Frederik Foged Dreyer-Nielsen, bestyrelsesformand i Dan-Invest,.

Der er fuld forsikringsdækning af tabet af stambesætningen - søerne - der var importeret fra Danmark. De mange tusinde smågrise og slagtesvin, der er aflivet og destrueret, udløser en kompensation fra staten.

Til gengæld er der ingen forsikringsdækning af det store driftstab, der udløses, fordi staldene på bedriften nu skal stå tomme i mindst 12 måneder. Den lange karantæne er nødvendig for at forhindre nye udbrud af sygdomme