- Vores fødevareminister Mette Gjerskov maler sig helt op i hjørnet med en kategorisk afvisning af al ny viden omkring randzonerne. Det er bare så surt, så surt. Det går ud over miljøet, det går ud over landbruget og det går ud over arbejdspladserne og muligheden for at skabe vækst i samfundet, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall, forud for stormødet med fødevareministeren, som de sønderjyske landmænd gennemfører torsdag den 6. september i Aabenraa.

Den konkrete baggrund for udtalelserne er meldingerne fra rådgivningsvirksomheden Niras, der konkluderer, at færre men mere effektive randzoner er vejen frem. Mogens Dall mener, at Niras-undersøgelsen bare er toppen af isbjerget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis har Videncentret for Landbrug konstateret på baggrund af drænvandsundersøgelser, at der er en meget stor variation i koncentrationen af kvælstof i drænvandet.

Samlet sten til revet

På en betydelig del af lokaliteterne er koncentrationerne så lave, at de ikke vil være bestemt af landbrugspraksis, men mere af kemiske forhold omkring grundvandsspejlet.

- Mette Gjerskov er jobafviklingsminister. Landbruget har skabt 145.000 arbejdspladser i og omkring erhvervet, men nu har Mette Gjerskov varslet afskedigelser, og 12.200 fyresedler udskrives 1. september, siger Mogens Dall.

En måde at fjerne kvælstof på er at gendanne nogle af de mange stenrev i de danske farvande, som er forsvundet som følge af stenfiskeri.

LandboSyd deltager aktivt i genetablering af et stenrev ved Sønderborg. Landmænd i området har samlet sten til revet, og det indvies mandag den 8. oktober med deltagelse af miljøminister Ida Auken (SF). Det er påvist, at 27,4 hektar stenrev i Lillebælts-området kan fjerne lige så meget kvælstof som vandplanerne.