Abonnementsartikel

Verdens største såmaskine, Väderstad Seed Hawk, sår op til 61 hektar pr. opfyldning. Vognen til korn og gødning rummer 46 kubikmeter

Väderstad præsenterede for nylig verdens største såmaskine, Seed Hawk, på Farm Progress Show i Canada. Det oplyser Väderstad ApS i en pressemeddelelse.

Vognen til korn og gødning kan rumme 46 kubikmeter, den vejer tom over 15 ton og er over 15 meter lang. Vægten er fordelt over fire bælter for at minimere jordpakning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gustav Nilsson, der er ansvarlig for Seed Hawk på Väderstad forklarer:

- Den store 46 kubikmeter vogn minimerer den tid, der går til genfyldning og forøger derved effektiviteten. På trods af sin enorme størrelse, kan vognen fyldes på bare 15 minutter, herunder både korn og gødning.

Vognen er opdelt i fire kamre af forskellige størrelser: 10.500 liter, 16.800 liter, 16.800 liter og 1.400 liter. Kornet fyldes normalt i 10.500 liter tanken og gødning i de to 16.800 liter tanke.

- Så vidt vi ved, er dette den største såvogn på markedet. Sammen med en 25 meter bred direkte såmaskine, er det muligt at så op til 61 hektar pr opfyldning. Baseret på en udsæds mængde på 120 kg per hektar og en gødning mængde på 300 kg per hektar,  udtaler en af grundlæggerne af Seed Hawk, Brian Dean.

Andelen af marker sået direkte er relativt lille i Danmark, men i eksempelvis Australien er den mest almindeligt anvendte fremgangsmåde, blandt andet fordi jordfugtigheden er meget begrænset der.