Abonnementsartikel

Kortene skal fungere vejledende - ikke dikterende - understreger NaturErhvervstyrelsen.

De kort, der stilles til rådighed i forbindelse med, at der skal etableres randzoner, skal fungere vejledende - ikke dikterende - i forhold til at pege på, hvor der efter alt at dømme skal etableres en randzone. Det skriver NaturErhvervstyrelsen nu i en pressemeddelelse, hvor de understreger, at kortene har til hensigt at fungere vejledende for landmændene.

- Når vi i den sidste tid har læst flere udsagn i pressen om, at nogle landmænd er fortørnede og oprørte over, at der er ”fejl” i kort-materialet, har vi en fornemmelse af, at kortets intention ikke bliver forstået helt efter hensigten. Kortene skal opfattes vejledende – ikke dikterende, siger Anders Munk Jensen, kontroldirektør i NaturErhvervstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger, at kortet bygger på de bedst mulige data over søer og vandløb, der findes i Danmark.

- Det er udarbejdet ud fra flyfotos og højdedata, og et sådant øjebliksbillede kan aldrig blive 100 procent retvisende, når der er tale om en foranderlig natur. Man skal være derude for at kende hver en plet og kende årets gang. Det gør landmanden, og han er sjældent i tvivl om, om der er en sø eller et vandløb på sine jorde. Det er nu meget vigtigt, at landmanden særligt studerer kompensationskortet og sikrer sig, at det er retvisende i forhold til, hvor der skal være randzoner, og hvor der ikke skal være. For kun randzoner beliggende på støtteberettigede landbrugsjorde, der fremgår af kompensationskortet, vil man efterfølgende kunne søge kompensation for, siger Anders Munk Jensen.