En markplan på 420 hektar, hvor de 220 hektar er fremavl af læggekartofler, kræver sin sprøjte.

- Vi stræber efter at lave et effektivt sprøjtearbejde for at få høj, ensartet kvalitet samtidig med, at vi bruger så lidt kemi som muligt, forklarer Hans Kurt Tougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er storproducent af læggekartofler ved Skals nord for Viborg, og skiftede i juni 2010 til en Scan-Sprayer SP 4000 selvkørende marksprøjte.

Før købet af den havde han en avanceret trailersprøjte, som kunne en masse, men som hele tiden drillede.

Teknisk var den ikke færdigudviklet, og samtidig stoppede dyserne meget tit.

- Så det betød meget lav effektivitet, og det har vi ikke tid til, supplerer Jan Bligaard, der er sprøjtefører hos Hans Kurt Tougaard.

Lys ved dyse

Den nye sprøjte har kun været stoppet i dyserne tre gange i 2011, og den kommer over cirka 5.200 hektar per år, fortæller Hans Kurt Tougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik også installeret lys på den ved hver dyse, så vi ved kørsel i mørke kan se, om alle dyser fungerer korrekt, siger Hans Kurt Tougaard.

I kartoflerne skal der nemlig sprøjtes 15-16 gange i løbet af sæsonen, og det skal ske rettidigt inden for et lille tidsinterval. Derfor er det vigtigt at kunne køre uafhængigt af tidspunkt og til dels af vindforholdene.

Den nye sprøjte er udstyret med RTK GPS og Yara sensor.

I forbindelse med overkørsel af hele marken udarbejder sensoren af sig et markkort, som kan danne basis for de følgende sprøjtninger. For hver ny overkørsel tilføjes data til markkortet.

Højere kapacitet

Justering af doseringen sker ved at øge eller mindske væskemængden, og det sker automatisk, når de ønskede variationer er tastet ind i terminalen i førerkabinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er AirJet dysen også en fordel, fordi den kan fastholde nøjagtig samme dråbestørrelse, selv om doseringen varieres.

- Når vi svampesprøjter kan vi få en bedre bekæmpelse, og når vi nedvisner med Reglone, kan vi også gøre det mere effektivt, hvilket er meget vigtigt, fastslår Hans Kurt Tougaard.

Med den selvkørende sprøjte er kapaciteten blevet højere, og desuden er der færre køreskader, fordi det er nemmere at komme ind i rækkerne med den.

Både Hans Kurt Tougaard og Jan Bligaard er enige om, at den noget enklere teknik på deres nye, selvkørende sprøjte til fulde lever op til forventningerne om et sprøjtearbejde i høj kvalitet.

- Er der noget, vi ikke selv kan løse, får vi en hurtig og professionel hjælp fra Scan-Agro, hvilket også er vigtigt for os, siger de samstemmende.