Høns har instinktivt frygt for rovfugle. Derfor kan de være svære at lokke ud i hønsegården.

Nye forsøg, som Videncentret for Landbrug har organiseret sammen med økologiske ægproducenter, viser, at træer og buske i hønsegården giver hønsene tryghed til at bevæge sig ud. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En bar hønsegård, gør hønsene utrygge. Derfor er det optimalt med skjul i form af træer og buske, hvor hønsene kan søge tilflugt, hvis en rovfugl skulle dukke op, siger Niels Finn Johansen, konsulent ved Videncentret for Landbrug, Fjerkræ, til vfl.dk og fortsætter:

- Vi kan se, at hønsene bevæger sig meget længere væk i hønsegården, og har en mere naturlig adfærd, når de kan gemme sig i planterne, siger Niels Finn Johansen.

Pil og poppel egner sig

Det er ikke alle planter, som fungerer godt i hønsegårde. Men pil og poppel er velegnet til hønsegården.

- Pil og poppel er ikke særligt arbejds- eller tidskrævende. Derudover vokser pil og poppel hurtigt, så hønsene ikke bare spiser de nye skud. Med pil eller poppel sikrer man sig en hurtig beplantning af hønsegården, siger Niels Finn Johansen og tilføjer:

- Det er godt for miljøet, at der bliver plantet pil og poppel i hønsegården, fordi det giver en mindre udvaskning af kvælstoffer og fosfor fra hønsenes afføring.