Høst er en travl tid, hvor belastningen på maskinerne er stor.  En tid, hvor der ikke er så megen tid til at tænke forsikring, men hvor risikoen for at få brug for forsikringerne stiger markant.

Tjek dine forsikringer, inden du kører i marken

Mindre maskiner er automatisk dækket på din forsikring, men du skal altid underrette dit forsikringsselskab, hvis du køber selvkørende landbrugsmaskiner, landbrugsmaskiner med en værdi over 200.000 kroner og landbrugsmaskiner, hvor der skal tegnes kørsels- eller maskinkaskoforsikring. Glemmer du det, er der ingen dækning for skader på maskinen eller ? endnu værre ? for skader forvoldt mod andre med maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Basisforsikring eller udvidet dækning

Din landbrugsforsikrings basisdækning dækker skader som følge af brand, elskader, tyveri og vandskade. Derudover kan den udvides med flere tillægsdækninger.

Uindregistrerede motorkøretøjer - for eksempel mejetærsker, rendegraver, selvkørende skårlægger - er dækket under landbrugsansvarsforsikringens motoransvarsdækning. Derved er de dækket ved skader over for ?tredje person?.

Basisdækningen kan udvides med kørselskasko. Forsikringen dækker skader på maskinen, der sker under kørsel, og som skyldes sammenstød, væltning, påkørsel og lignende ?udefra kommende? skader. Hos nogle forsikringsselskaber er bugserede og påmonterede redskaber med værdi under cirka 200.000 kroner til traktorer meddækket på traktorens kørselskaskoforsikring.

Maskinkaskoforsikring dækker "mekaniske skader"

Kørselskaskoforsikring kan udvides med en maskinkaskoforsikring, der dækker ?mekaniske skader?. Det er skader, der pludseligt og uventet rammer motoren og andre mekaniske dele uden, at der er en udefra kommende skade på maskinen.

Forsikringsselskaberne har forskellige regler for tegning af maskinkasko. Et enkelt selskab indtegner kun helt nye maskiner, og i andre selskaber ophører dækning, når maskinen når en bestemt alder eller antal timers anvendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ofte tegnes en maskinkaskoforsikring hos forhandleren ved køb af maskinen. Til forskel fra den forsikring, der kan tegnes som tillæg til landbrugsforsikringen, dækker denne ikke omkostninger til leje af anden maskine i den tid, hvor maskinen skal repareres efter en dækket skade.

Nyværdi eller dagsværdi

Maskinerne kan forsikres til nyværdi eller dagsværdi. Forsikres de til nyværdi, erstattes totalskadede maskiner med tilsvarende nye maskiner.

Nyværdidækningen bortfalder typisk efter fire år, eller når dagsværdien af maskinen er mindre end 50 procent af en tilsvarende maskines nyværdi.

Er maskinerne forsikret til dagsværdi, erstattes de med, hvad tilsvarende brugte maskiner koster.

Har du fortrinsvis nye maskiner, bør du sikre dig, at de er forsikret til nyværdi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre at forebygge end at helbrede

Skader på maskiner opstår altid ubelejliget og koster penge. Er forsikringen skruet rigtigt sammen, er tabet alene selvrisikoen, der kan være op til 30.000 kroner afhængig af din forsikringsaftale. Derudover giver skaden et afbræk i arbejdet i den mest travle tid. Derfor har forsikringsselskaberne og deres kunder en fælles interesse i at undgå skader.

Forsikringsselskaberne arbejder målrettet på skadeforebyggelse. Et af de nyeste tiltag er krav om automatisk brandslukningsudstyr på mejetærskere, pressere, selvkørende skårlæggere og andre dyre og udsatte maskiner.

Adskillelse af selvkørende maskiner og halmoplag er et andet fokusområde.

Væsentligst er dog omtanke i hverdagen i brugen af maskinerne, god og regelmæssig vedligeholdelse og grundig instruktion i brugen. Derved spares tid, ærgrelser og penge.