Abonnementsartikel

En aftale med den polske virksomhed Expom betyder, at Fiona i fremtiden kan levere kombisæt, hvor den danske knowhow inden for såteknik kombineres med redskaber fra den polske producent

Fiona brugte Landskuet 2012 til at løfte sløret for en række nye kombisæt, som bygger på et polsk/dansk samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har allerede flere kombisæt i sortimentet, men der er plads til mange flere, og derfor har vi set os om efter en samarbejdspartner, som er stærk på redskaber til jordbearbejdning.

- Expom er en mindre polsk producent med moderne bearbejdningsmaskiner og med en produktion, der lever op til den kvalitet, som moderne landmænd efterspørger, forklarer direktør Erik Jensen Fiona Maskinfabrik A/S.

Etablering af efterafgrøder

Første maskinsæt i samarbejdet har allerede set dagens lys og består af stubharver fra Expom og såteknik fra Fiona til etablering af efterafgrøder.

- Vi starter med at tilbyde en serie af kraftige stubharver med en tandafstand på 43 centimeter. De stive tænder kan monteres med vingeskær og er som standard med automatisk stensikring.

- I første omgang koncentrerer vi os om liftophængte modeller på 3,0, 3,8 og 5,6 meter. De to mindste modeller monteres med Fiona Vertsen XL såmaskine, der har kørselsafhængig dosering, og såkassen rummer 300 liter på en tre meter bred maskine, siger Erik Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modellen på 5,8 meter, som har hydraulisk sammenfoldning til transport, monteres med Fiona Grassair, der er en pneumatisk såmaskine, som kan anvendes på maskiner med arbejdsbredder på op til 12 meter.

- Grassair har hydraulisk træk af blæseren og sammen med den kørselsafhængige dosering sikrer det en meget ensartet dosering og fordeling af frøene, siger Erik Jensen.

Stubharverne er kun første trin i samarbejdet med Expom.

- Vi forventer os meget af samarbejdet, og det vil helt sikker resultere i flere nye kombiredskaber, siger Fionas direktør.

Såmaskiner til Polen

Expom har ingen såteknik i sortiment, og samarbejdsaftalen indebærer derfor også, at Fiona skal levere både såmaskiner og såkombinationer i form af Kombi L med Apollo SR såmaskiner i tre og fire meters bredde til den polske virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Rusland og andre østlande er jordbearbejdningen og såningen ofte delt i to arbejdsgange, og her efterspørges der meget brede såmaskiner.

- Til de markeder har vi udviklet Swingseeder, som er et bugserudstyr, der kan monteres med to såmaskiner på fire meter og har en arbejdsbredde på otte meter. Ved transport svinges såmaskinerne ind langs trækket og fylder derfor minimalt på landevejen, siger Erik Jensen.