Abonnementsartikel

Svineproducent har som den første investeret i en fodermixer til kolbemajs, der indgår i hans vådfoder til slagtesvinene. Mixeren åbner også mulighed for anvendelse af flere alternative fodermidler

BvL's udviklere fra det tyske hovedkontor følger for tiden brugen af den fodermixer, firmaet har opstillet hos Henrik Søndergaard, der driver en kombineret plante-, kartoffel- og slagtesvineproduktion ved Billund.

Det er fordi, det er første gang, BvL har solgt en fodermixer til brug som "majs-mader" til vådfodringsanlæg. Fodermixeren er en fuldfodervogn, der er placeret stationært, og derfor er hjul med mere sparet. Denne fodermixer er speciel ved, at den i bunden og en meter op ad hver siden er "foret" med rustfrit stål for at modstå tæringen fra den kolbemajs, der hver dag køres gennem anlægget. Derfor er også sneglen fremstillet i rustfrit stål, og rørene, der fører majsen fra mixervognen til blandingskarret, er i bøsningerne foret med nylon, for at majsen skal glide let gennem rørføringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mixeren rummer 16 kubikmeter, og det er en 30 kilowatt motor, der klarer omrøringen og ?udfodringen?.

Kan bruge flere alternative fodermidler

Idéen til at investere i fodermixeren kommer fra Henrik Søndergaards erfaringer med dyrkning af majs til biogas. Han har nu i nogle år dyrket biomajs til tyske biogasanlæg, og her bruger man for eksempel BvL-mixervogne til at føre majsen ind til biogasanlæggene.

Henrik Søndergaard ville gerne udvide sin majsproduktion, så slagtesvinene også kunne fodres med kolbemajs. Derfor henvendte han sig hos Herborg Maskinforretnings afdeling. Her tog medejer Jakob Pedersen kontakt med BvL's hovedkontor i Tyskland, hvor man gerne ville være med til at udvikle en mixer specielt til Henrik Søndergaards behov.

- Henrik Søndergaard kan fylde vognen først på dagen, hvorefter maskinen selv henter den mængde kolbemajs ind, som passer til blandingerne i løbet af dagen. Den fordelen ved denne løsning med BvL-fodermixeren er, at Henrik kan vælge andre fodermidler og blande dem sammen i mixervognen, siger Jakob Pedersen.

- BvL-folkene har været meget interesserede i denne løsning. Nok har de stor erfaring med at bruge mixervognene til at "made" biogasanlæggene med majs, lige som de har stor ekspertise i anvendelse af fuldfodervognene i kvægproduktionen, men det er første gang, de prøver anlægget af i forbindelse med vådfodringsanlæg til svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har ikke oplevet børnesygdomme

- Det hele er forløbet uden problemer. Normalt er der altid børnesygdomme, når man afprøver noget nyt, men dette har kørt uden problemer fra dag ét, fortæller Jakob Pedersen.

Det er Henrik Søndergaard enig i. Ét er, at anlægget fungerer, men grisene tager også godt imod "majsgrøden". Derfor har han i år udlagt flere hektar med majs, så han kan fodre hele næste år med en blanding med 50 procent majs.

Fremtidsplanerne er desuden at koble endnu en slagtesvinestald på det automatiske vådfodringsanlæg ved at skyde en rørføring cirka 100 meter under en vejføring, og han er også klar til om nogle år at bygge endnu en slagtesvinestald i forbindelse med det nuværende anlæg.

Læs mere om Henrik Søndergaards foreløbige erfaringer i Hyologisk, der udkommer 6. juli.