Abonnementsartikel

USA er ramt af den værste tørke i 56 år. Det giver danske kornproducenter milliardgevinst.

Alvorlig tørke i USA og Rusland får kornpriserne til at stige eksplosivt på verdens råvarebørser.

De danske kornproducenter har dermed udsigt til en milliardgevinst, mens svineproducenterne, fødevareindustrien og – i sidste ende – forbrugerne kommer til at betale regningen. Det skriver Jyllandsposten.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Prisen på hvede er på en måned steget næsten 30 procent. og er nu tæt på et niveau, der vil sikre de danske kornproducenter 50 kroner ekstra per 100 kilo sammenlignet med høsten 2011.

Dermed er der udsigt til, at den totale værdi af høsten stiger omkring 4,5 milliarder kroner, hvis høstens størrelse bliver gennemsnitlig.

Mens kornproducenterne kan juble over prisstigningerne, er udviklingen særdeles alvorlig for mange svineproducenter og andre landmænd, der er afhængige af at indkøbe foder.

- Nu buldrer pristoget af sted for fjerde gang, og for fjerde gang bliver størstedelen af svineproducenterne kørt over. De har endnu engang undladt at afdække deres indkøb af foder, inden priserne begyndte at stige. En stor del af svineproducenterne har simpelthen ikke troet, at priserne kunne stige så meget, fortæller markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom til avisen.

Palle Jakobsen leverer analyser af råvaremarkederne til de danske landmænd.

Han tilføjer, at nogle svineproducenter faktisk har forsøgt at afdække deres indkøb, men er blevet afvist i banken, når de har bedt om finansiering.