Den er stadig gal med dyrevelfærden i de danske dyrehold, selv om det er blevet bedre end sidste år. Det fremgår af rapporten Dyrevelfærd i Danmark 2011, der er lavet af Videncenter for Dyrevelfærd og udkommer i dag torsdag den 12. juli.

Tidligere på dagen var fødevareminister Mette Gjerskov i den forbindelse ude med en kritik af svineproducenterne, men gav til gengæld skulderklap til minkbranchen, der i år har færre sager end tidligere. Hvor der i 2010 blev fundet fejl på hver anden minkfarm, var det i 2011 faldet til 29 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 - Minkbranchen har været meget i vælten de seneste år, men det er godt at se, at de har lært af deres fejl. Selv om der også her er plads til forbedring, ser der ud til, at den store opmærksomhed og det høje kontroltryk har virket, siger Mette Gjerskov.

 Halvdelen af alle minkfarme blev kontrolleret i 2011 og vil også blive det i år.

Nyt veterinærforlig på plads efter sommerferien

Rapporten påviser en lang række fejl i håndteringen af syge dyr. Det drejer sig blandt andet om syge dyr, der bliver behandlet for sent, eller ikke er isoleret i sygeafdelinger med henblik på plejebehandling.

 Værst ser det ud for svinebesætningerne. Der blev fundet overtrædelser hos 51 procent af svinebesætningerne. Hos besætninger med slagtekyllinger var tallet 30 procent, mens der blev fundet brud på reglerne i 29 procent af pelsdyrbesætningerne og 24 procent af kvægbesætningerne.

 Ministeren vil tage rapportens resultater op med svinebranchen efter sommerferien, og når Folketingets partier til efteråret skal skrue et nyt veterinærforlig sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 - Det er simpelthen for ringe, at så mange svineproducenter ikke overholder elementære dyrevelfærdsregler. Landmanden har ansvaret for, at reglerne bliver overholdt, og jeg vil straks efter sommeren tage problemet op med erhvervet. Der skal vi også forhandle et nyt veterinærforlig på plads med Folketingets partier. Her må vi se på, hvordan vi kan få landmændene til at overholde reglerne, siger Mette Gjerskov.