Abonnementsartikel
I et nyt studie har to forskere fra Aarhus Universitet samlet og skabt et overblik over forskningen inden for fermenteret vådfoder til grise. De konkluderer, at fodringsformen har potentiale til at blive meget ubredt i hele verden.
Fodring med fermenteret vådfoder til grise vinder mere og mere indpas i landbruget. Det skyldes i høj grad, at fodringsformen ser ud til at gavne grisenes sundhed og helbred. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
Men der er brug for endnu mere viden på området, konkluderer de to AU-forskere Nuria Canibe og Bent Borg Jensen i en forskningsartikel, hvor de har samlet forskningen inden for vådfodring.
- Fermentering kan være en metode til at forbedre næringsværdi af foderingredienser, men man skal vide, hvad den rigtige strategi er. Mere viden er nødvendig, siger seniorforsker Nuria Canibe.
I artiklen fokuserer forskerne på to aspekter af fermenteret vådfoder. Først og fremmest ser de på de mikrobielle og ernæringsmæssige karakteristika af vådfoder ved fermentering og strategier til at forbedre dem, og derudover ser de på betydningen af fodring med fermenteret vådfoder for tarmsygdomme i grise.
Hvis fermenteringsprocessen planlægges og styres på den rigtige måde, er der meget, der tyder på, at fermenteret vådfoder bidrager til flere sunde og raske grise uden brug af antibiotika.