Abonnementsartikel

Videncentret for Landbrug har for et år siden lanceret et it-værktøj, som kan hjælpe landmanden til at optimere græsfodring af økokøerne.  Evalueringer viser, at økokøerne får mere og bedre græs og landmanden sparer penge.

GræsDetektiven, som er et it-værktøj, der blev sat i brug for et år siden, har gjort, at flere landmænd fodrer deres økologiske køer med mere frisk græs i stedet for ensilage og kraftfoder.

GræsDetektiven kan demonstrere, om det økonomisk kan svare sig for landmanden at fodre køerne med frisk græs, som bliver hentet på marken og serveret for køerne i stalden. Det skriver Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Servering af frisk græs for køerne i stalden er godt, blandt andet fordi græsset er mere rent.

- Foderværdien i frisk græs er højt, fordi det er fyldt med protein. Protein som køerne har brug for, for at kunne producere mælk, siger Kirstine Flintholm fra Videncentret for Landbrug, Økologi.

Køer får mere græs

Jørgen Kroer, virksomhedskonsulent fra Videncentret for Landbrug har evalueret GræsDetektiven.

- Det handler om at optimere, og her kan GræsDetektiven illustrere, om det kan være en økonomisk fordel at øge andelen af græs - enten ved at køerne græsser mere på marken eller ved fodring med frisk græs på stald. Og så kan vi se i evalueringerne at hos de landmænd, som bruger GræsDetektiven, får de økologiske køer mere græs, siger han.

Netop ved at servere frisk græs direkte fra marken, kan landmanden bruge færre ressourcer på at konservere græsset.