En kneben sejr til tilhængere af en omstridt vækstfremmer lægger nu pres på EU for at tillade brug af stoffet ractopamin i svine- og oksekød, der har været forbudt i EU siden 1989.
Med stemmerne 69 mod 67 vedtog FN’s Codex Alimentarius-Kommission (CAC), der sætter universelle standarder for fødevaresikkerhed, at der er et acceptabelt niveau for brug af stoffet, hvor der ingen indvirkning er på den menneskelige sundhed.
Det antibiotiske stof giver dyrene mere fedtfattigt kød med flere muskler og får for eksempel grise til at vokse ti procent hurtigere på det samme foder.
Brugen af ractopamin har været et omstridt emne i handelsdiskussioner verden over, hvor lande som Brasilien, Canada, Australien og USA står over for europæerne, kineserne, inderne og en række andre lande, der ikke tillader import af kød produceret med ractopamin, blandt andet på grund af frygt for antibiotikaresistens.
CAC’s afgørelser er tidligere blevet brugt som reference i handelstvister mellem medlemmerne i verdenshandelsorganisationen WTO. Og den amerikanske landbrugsminister Tom Vilsack glæder sig over beslutningen, som, han håber, vil være med til at fjerne de handelsbarrierer, som han betegner som ubegrundede.
Normalt lægger EU-landene sig op ad Codex Alimentarius-beslutningerne. Men i en pressemeddelelse gør Kommissionen klart, at det eksisterende forbud bliver på plads, og at man fra europæisk hold stadig mener, at der kan sås tvivl om stoffets sikkerhed