Abonnementsartikel

Kombinationen af agrarøkonom- og teknologuddannelsen har vist sig at give bedre jobmuligheder - og mulighed for videregående uddannelser. Kombinationsuddannelsen udbydes på tre landbrugsakademier i Danmark.

En ny overbygningsuddannelse i landbruget har givet bedre muligheder for job og videregående uddannelser.

Det er jordbrugsteknologuddannelsen, som kan bruges som overbygning til agraruddannelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af dem, der netop har færdiggjort uddannelsen er Andreas Heegaard, der har lagt et års intensivt økonomistudie oven i hans agrarøkonomuddannelse, og som fik fire attraktive jobtilbud. 

- Jeg er overrasket over, hvad teknologuddannelsen har gjort ved min jobprofil. Det har forbedret mine jobmuligheder væsentligt, konstaterer Andreas Heegaard, der er faglært landmand, agrarøkonom og nu jordbrugsteknolog.

1. oktober starter han i en juniorkonsulentstilling hos LMO i Søften udenfor Aarhus. Her skal han udarbejde budgetter og årsrapporter og give driftsøkonomisk rådgivning til midt- og østjyske landmænd med svinebedrifter.

Et års økonomistudie

Opskriften på Andreas Heegaards uddannelsesprofil hedder agrarøkonom plus jordbrugsteknolog med økonomi som studieretning. Agrarøkonom er landbrugets lederuddannelse. Men Andreas Heegaard drømte hverken om at blive leder eller selvstændig landmand. Han ville være rådgiver. Derfor søgte han sidste år ind på jordbrugsteknologuddannelsen ved Erhvervsakademi Aarhus, der deler adresse med Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby Risskov.

Fordi Andreas Heegaard på agrarøkonom-uddannelsen havde haft driftsøkonomi, fik han et års merit og kunne dermed barbere halvdelen af sin jordbrugsteknologuddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behov for folk med faglig ballast

Ifølge Andreas Heegaards nye chef, Leif Davidsen Hansen, der er afdelingschef for drift og ejendom hos LMO i Søften, bliver der i fremtiden brug for konsulenter med en stor faglig, teoretisk og praktisk indsigt som Andreas Heegaard.

- Landmænd står i dag over for store udfordringer, og derfor er det vigtigt, at vores konsulenter har så bred og stor en faglig ballast som muligt, understreger han.

Ikke den sidste

Andreas Heegaard er en af de første, der bygger en teknologuddannelse ovenpå sin lederuddannelse som agrarøkonom. Men ifølge uddannelseschef Lars Villemoes fra Erhvervsakademi Aarhus bliver han ikke den eneste.

- Agraruddannelsen er normalt en blindgyde, hvis man ønsker at videreuddanne sig, fordi den har status af en erhvervsungdomsuddannelse og dermed ikke umiddelbart giver adgang til en videregående uddannelse. Men teknologuddannelsen giver som den eneste korte, videregående uddannelse merit til agraruddannede ansøgere, forklarer han.

Til september starter tre agarøkonomer på jordbrugsteknologuddannelsen, og ifølge uddannelseschefen bliver der fremover efterspørgsel på lige præcis denne studiekombination.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke længere så nemt at etablere sig som selvstændig landmand på grund af den økonomiske situation, og derfor tænker flere på at sikre deres fremtid med en bredere uddannelsesprofil, som giver flere jobmuligheder. Samtidig efterspørger erhvervslivet rådgivere med en praktisk, økonomisk og ledelsesmæssig profil, og det får man med agrarøkonomuddannelsen plus en teknologuddannelse, siger Lars Villemoes. 

Facts om jordbrugsteknolog-uddannelsen

Jordbrugsteknologen er tidligere kendt som landbrugstekniker og er en to-årig kort, videregående uddannelse, hvor man ansættes på arbejdspladser side om side med agronomer. Studieforløbet på økonomistudieretningen passer som fod i hose til studerende, der kommer med en baggrund som agrarøkonomer. Første studieår er koncentreret om driftsøkonomi, hvor agrarøkonomer kan få merit.

Andet år er koncentreret om skat, regnskabsopgørelse og tværfaglig budgettering, foruden praktik og afsluttende eksamensprojekt.

Med en agrarøkonom- og en jordbrugsteknologuddannelse på cv'et er der gode muligheder for at blive ansat som økonomirådgiver indenfor dansk landbrugsrådgivning eller som landbrugsrådgiver i en bank.

Jordbrugsteknologuddannelsen udbydes tre steder i Danmark: På Erhvervsakademi Selandia, Erhvervsakademi Lillebælt og Erhvervsakademi Aarhus. Alle tre steder giver som de eneste merit til ansøgere med Landbrugets Lederuddannelse (agrarøkonomer, produktionsledere og virksomhedsledere). Læs mere på www.eaaa.dk.