I år er det 50 år siden, at den østrigske familievirksomhed Franz Hauer GmbH & Co. KG begyndte på produktionen af de første Hauer-frontlæssere, og i den forbindelse præsenterer virksomheden i år nye frontlæssere kaldt Hauer Pom-VX.

- Det er ikke helt tilfældigt, at de nye frontlæssere netop kaldes VX, da dette er romertal for 50, forklarer Martin Gjørtz, den ene indehaver af MO Implements, som importerer Hauer-frontlæssere til Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er helt klart en mere strømlinet frontlæsser, som vi nu kan præsentere med de nye Pom-VX læsser, fortæller Martin Gjørtz, som påpeger det bedre udsyn til redskabet fra traktorens førerplads grundet det nye design på frontlæsseren.

- Hvis vi kigger på rør og slangeføringen til de hydrauliske cylindre, er disse gemt af vejen på de nye frontlæssere. Rørene er ført langs med hovedrammen, hvor de er integreret. Dog er de ikke mere integreret, end at et låg under rørene kan afmonteres, og der kan let skiftes et olierør, hvis der skulle komme en lækage.

- Når vi kigger mod redskabet, så er tværrammen også ny. På de tidligere læssere havde vi et massivt rør, der stabiliserede frontlæsseren. På de nye Pom-VX er der i stedet blevet konstrueret en ramme, som foruden at gøre frontlæsseren stabil også gemmer affjedringen og tredje funktion, som er beskyttet under den.

Faktisk er tværrammen forberedt for både en fjerde og en femte hydraulikfunktion til redskabet, hvis kunden ønsker dette monteret.

Frontlæsseren skræddersys

Hauer-frontlæsserne leveres præcis, som kunden ønsker det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi leverer frontlæsseren skræddersyet til den enkelte kundes traktor, fortæller Martin Gjørtz, som også påpeger, at alle frontlæssere kan leveres i traktorfarver, så læsseren bliver endnu mere strømlinet med traktoren.

- Dog ser vi en tendens i øjeblikket, hvor kunderne investerer i en frontlæsser uden det store ekstraudstyr, og kun med netop det mest nødvendige udstyr. Men vi har mulighed for at trimme frontlæsseren op med meget udstyr, understreger Martin Gjørtz.

De nye frontlæssere indeholder dog nogle fine detaljer, som er standard på alle læssere. Dette gælder blandt andet en låsemekanisme, således at når redskabet fanges med frontlæsseren, så vil redskabet selv låse fast i redskabslåsen, hvis frontlæsseren ikke er udstyret med hydraulisk redskabslås.

- Desuden er frontlæsseren udstyret med ventiler, som har en større flowgennemgang, når redskabet skal tømmes, hvilket betyder aflæsningen foregår hurtigt, fortæller Martin Gjørtz.

Alt fra Østrig

Noget, der kendetegner Hauer-fabrikken, er blandt andet, at den er 100 procent familieejet, hvilket betyder, at Franz Hauer, der for 50 år siden fremstillede den første frontlæsser, stadig er aktiv på fabrikken i det daglige. Fabrikken har 140 til 150 ansatte og producerer rent faktisk alt til frontlæsseren:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv hydraulikstemplerne til læsseren produceres i Østrig på Hauer-fabrikken, fortæller Ole Sørensen, medindehaver af MO Implements i Skive.

- Dette gøres af flere grunde: Dels for at opretholde en høj kvalitet, og dels for at sikre leveringstiden på frontlæsserne. At vi har et produkt, der er 100 procent vesteuropæisk, mener vi ikke, gør produktet mindre attraktivt, påpeger Ole Sørensen.

Han gør desuden opmærksom på, at fabrikken i Østrig altid gemmer skabelonerne fra de mange frontlæsser-modeller, så der altid kan fremstilles en ny frontlæsser til en ældre traktor.

De nye frontlæssere fremstilles i ni modeller med læssehøjde fra 2,9 meter til 4,3 meter.