Hvededagen på Ultanggaard giver rig mulighed for at sammenligne forskellige sorter og behandlinger i hvede.

I 1.800 parceller er hveden sprøjtet med forskellige midler og doser mod ukrudt og svampesygdomme, ligesom det bliver muligt at se, hvordan hveden har reageret på forskellige strategier for gødskning og vækstregulering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet er der i nogle af parcellerne lavet forsøg med udbringning af urea i forbindelse med svampesprøjtningerne, for at se om denne form for bladgødskning har positiv indflydelse på udbyttet i hveden.

I andre parceller er der fra hvedens vækststadium 32 kørt med lave doseringer af Roundup for at se, om der kan opnås en vækststimulering ved denne stresspåvirkning af hvedeplanterne.

Hvedekamp og forhindringsbane

Ud over de mange forsøg med forskellige behandlinger af hveden byder Hvededagen også på en hvedekamp og en demonstration af forskellige marksprøjter på en forhindringsbane.

Hvedekampen er en konkurrence mellem værten Asmus Fromm-Christiansen, de arrangerende foreninger og otte planteværnsfirmaer.

Her skal deltagerne gennem vækstsæsonen vælge den strategi, som, de mener, giver det bedste udbytte i hveden. I en "monster-parcel" er der mulighed for at se, hvordan hveden kan se ud, når den får fuld gas med alle indsatsfaktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er der også mulighed for at se i større skala, da Asmus Fromm-Christiansen deltager i en artikelserie i Agrologisk, hvor han på en otte hektar stor hvedemark skal se, om han kan slå verdensrekorden på 15,6 ton hvede pr. hektar.