Med de stigende priser på soja er proteinforsyningen blevet en meget dyr post for de danske kvægbrugere. 

Hestebønner kan derfor være en god alternativ kilde til protein, vurderer Tina Tind Wøyen, planteavlskonsulent ved Videncentret for Landbrug. Det fortalte hun 600 landmænd ved en grovfoderekskursion, der blandt andet gik til den økologiske bedrift I/S Grøndalsgård i Nørager ved Aars torsdag formiddag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hestebønner er den bælgplante, der klarer sig bedst i Danmark. Den er mere hårdfør end for eksempel lupiner og ærter, siger Tina Tind Wøyen, der samtidig kommer med en en løftet pegefinger.

- Men man skal være opmærksom på, at hestebønner kan få lus. Og det går meget hårdt ud over planten.

Kan snart betale sig for konventionelle

Hestebønner skal ristes i en stor toaster, som der i øjeblikket kun findes én af i Danmark. Den er importeret fra USA af Videncentret for Landbrug i samarbejde med bedriften Østergaard I/S.

Læs også: Ristede bønner giver protein til øko-køer

I øjeblikket er det kun økologiske mælkeproducenter, der kan få gavn af at dyrke eller indkøbe hestebønner i stedet for soja. Men fortsætter soja-prisen i sammen retning, som den har gjort længe - nemlig opad - bliver det snart rentabelt for konventionelle at anvende hestebønner som sojakilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hestebønner indeholder taniner, som svin og fjerkræ ikke kan tåle, så derfor er hestebønner kun en mulighed til kvæg, som ikke reagerer på det forholdsvis lave tanin-indhold.