Frøavlerens slutafregning for frøhøsten 2011 er gået ind på kontoen i dag. Og der er noget at glæde sig over. 

Almindeligt rajgræs, som er den mest udbredte art i Danmark, gav et udbytte på knap 1.300 kg pr. hektar hos DLF-Trifoliums avlere i 2011. Det resulterer i et bruttoudbytte på 14.100 kroner pr. hektar og et gennemsnitligt dækningsbidrag på 11.200 kroner pr. hektar. DLF-Trifolium har i gennemsnit udbetalt 12.500 kroner pr. hektar til frøavlerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sammenligning blev gennemsnitsudbyttet i hvede for høst 2011 65,7 hkg pr. hektar, svarende til et dækningsbidrag på 5.400 kroner pr. hektar. Dækningsbidraget i almindeligt rajgræs er for høst 2011 dermed dobbelt så stort som i hvede. 

Fin efterspørgsel

Høsten 2011 gav pæne udbytter i rajgræsarterne, mens de fleste andre arter præsterede udbytter under fem års gennemsnit. Samlet set blev frøudbytterne to procent under gennemsnittet af de foregående fem år. 

- Vi havde stillet betydelige prisstigninger i udsigt i forhold til høst 2010, og med en fremgang på knap 60 procent kommer vi godt og vel i mål i forhold til budgettet. Afregningsprisen for høst 2011 bliver således den højeste, der nogensinde er betalt for kløver og græsfrø i Danmark - i hvert fald inden for de seneste årtier, siger administrerende direktør Truels Damsgaard.

- Det gode prisniveau er drevet af flere faktorer. Først og fremmest har der været en fornuftig balance mellem udbud og efterspørgsel - ikke mindst inden for fodergræsserne, hvor der har været knaphed på især de nye højkvalitetssorter. Også inden for plænegræs har der været pæne stigninger i markedet - især for de områder, der har været mindst konkurrenceudsat fra USA, konstaterer Truels Damsgaard. 

Andre faktorer har også spillet ind. DLF-Trifolium har gennem de seneste fire-fem år haft succes med at øge teknologiindholdet i sine blandinger af kløver og græsfrø med nye og bedre sorter, som via optagelse på sortslister i flere lande opnår en præference i markedet.