En ny, patenteret halmopsamler fra Sorring Maskinhandel gør halmarbejdet i minkhallen hurtigere

En ny, patenteret halmopsamler til minkfarmen samler halmen op i en lukket tank på 45 sekunder og lukker det ud igen fire gange hurtigere end med en traditionel grab.

Det fortæller konstruktøren, Jørgen Jensen fra Sorring Maskinhandel.

- Patentet består i den måde, som den samler halmen op på og lukker det ud igen. Der tabes ikke noget, fordi materialet samles op i en lukket kasse. Tømningen sker ved, at bunden åbnes, og halmen falder ud, siger han.

Halmopsamleren har en bredde på 90 centimeter, og Jørgen Jensen tilføjer, at der kan sættes ekstra skærme på, så opsamlingsområdet bliver større.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kan udvide opsamlerområdet med 30 til 40 centimeter.

Halmopsamleren kan i princippet bruges på andre mærker af minilæssere, men Jørgen Jensen fastslår, at opsamleren er konstrueret med særligt hensyn til Avant-maskinerne.

- Fremdriften skal passe med omdrejningerne, siger han.

Sorring Maskinhandel, der har eksisteret siden 1983, hvor Jørgen Jensen startede firmaet, har specialiseret sig i import af Avant minilæssere fra Finland og Fuchs minilæssere fra Tyskland.

Desuden har virksomheden udviklet flere tilbehør til læsserne - især til minkbranchen.

Forbedring af effekten

Et andet nyt redskab til minkavlerne er en kalkspreder med vand.

- Dette nye redskab til minilæsseren er udviklet til at sprede kalk på minkfarmen, uden at det støver overalt, forklarer Jørgen Jensen.

Almindeligvis spreder man tør kalk, men det støver, og desuden går der nogen tid, inden den fulde virkning af kalken opnås:

- Vi regner med en forbedring af effekten på 70 procent, siger Jørgen Jensen.

Han forklarer, at kalksprederen kører med en stor vandmængde.

- Maskinen er udstyret med en spredeplade i stedet for dyser, da de har en tendens til at blive tilstoppede, uddyber han.

Et planeringsaggregat med hydrauliske harvetænder er også blevet udviklet i Sorring Maskinhandel.

- Harvetænder, der indstilles hydraulisk fra minilæsserens førersæde, løsner underlaget samtidig med at det planerer, fortæller Jørgen Jensen.

Aggregatet kan bruges til en Avant minilæsser på arealer eller på gange, hvor underlaget er kørt hårdt sammen, og Jørgen Jensen siger, at planeringsaggregatet kan fås i forskellige bredder, som passer til alle minilæssere fra Avant.

- De knækstyrede Avant-maskiner er særligt velegnede til kørsel i minkhaller, idet det er lovligt at tage styrtbøjlen af på dem. Det betyder det stive knækled, at de ikke vælter så let med et højt læs, fortæller Jørgen Jensen.

Han fremhæver i øvrigt den fremskudte førerposition i Avant, som gør det let at overskue, hvad der sker foran minilæsseren.

Sorring Maskinhandel importerer seks forskellige modeller af Avant fra de mindste i 200-serien til de største i 700-serien.

Virksomheden står selv for forhandlingen af minilæsserne i Jylland og på Fyn, mens salget på Sjælland og øerne varetages af Hørve Maskinhandel.