Abonnementsartikel

Randzonerne giver mening - nogle steder, mener Økologisk Landsforening, der savner faglighed og præcision i udformningen af loven.

- Økologisk Landsforening har undladt at tale imod randzonerne, fordi det er dokumenteret, at randzonerne giver biodiversitet og bæredygtighed.

Sådan sagde direktør for Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck, ved et oplæg om dansk økologi for den internationale landbrugspresse mandag aften. Samtidig udtrykte direktøren kritik af lovens udformning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det virker meget vilkårligt, hvor man har valgt at lave disse randzoner. Det kunne måske gøres anderledes, men det er selvfølgelig svært at lave politik, der er præcist, uden at det bliver bureaukratisk tungt, sagde direktøren.

Han får opbakning fra foreningens formand Evald Vestergaard.

- Det er klart, at der er nogle landmænd, der rammes hårdere end andre af randzoneloven. Og jeg forstår godt, at det føles som en urimelig dom, og at nogle landmænd er meget frustrerede, siger Evald Vestergaard.

Savner fagligt grundlag

Evald Vestergaard understreger, at det er meget vigtigt, at randzonerne bygger på et fagligt grundlag.

- Randzonerne skal være der, hvor de har en effekt. Det giver jo heller ikke mening at sænke fartgrænserne på en firesporet motorvej, hvis det er på de mindre veje, problemerne er, siger formanden og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis landmanden skal kunne forstå, hvorfor randzonerne skal etableres, så skal de bygge på et ordentligt fagligt grundlag. Og så kan landmændene, der har randzonerne i de mest udsatte områder, bagefter føle stolthed over at have været med til at hjælpe naturen.

Han holder dog fast i, at randzonerne er en god ide - nogle steder.

- Det er dokumenteret, at det vil få en effekt i forhold til at forbedre naturen. Men de permanente 10 meter zoner alle steder er ikke den optimale løsning. Nogle steder vil der være brug for mere end 10 meter, og andre steder vil der ikke være den samme virkning af zonerne. Man må fra politisk side finde en blanace i mellem, hvad naturen har brug for, og hvilke barrierer landmanden er oppe imod i forhold til at kunne tjene penge på sin bedrift, siger han.