Abonnementsartikel

Kun hver anden alvorlige arbejdsulykke anmeldes, viser ny rapport udarbejdet for LO. Registreringen skal forbedres, da folk risikerer at gå glip af erstatning, siger LO's næstformand.

Alt for få arbejdsulykker anmeldes til myndighederne.

Op mod 75 procent af alle arbejdsulykker, der behandles på skadestuen, anmeldes ikke. Selv når det gælder alvorlige arbejdsulykker, bliver cirka 50 procent ikke anmeldt. Hverken skadestuerne eller arbejdsgiverne er gode nok til at registrere ulykkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af en ny rapport Underrapportering af arbejdsulykker, udarbejdet for LO af Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet Herning og Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.

Konsekvensen kan blandt andet være, at mange lønmodtagere går glip af muligheden for at få erstatning. Desuden slører den manglende anmeldelse det reelle billede af antallet af ulykker, og hermed kommer der ikke det nødvendige fokus på forebyggelse.

Selv amputationer bliver ikke anmeldt

Ifølge rapporten, der som noget nyt har sammenkørt oplysninger fra både skadestuen på Odense Universitetshospital, Arbejdstilsynet og Beskæftigelsesministeriets såkaldte DREAM-register, blev 5.641 mennesker i 2010 udsat for en alvorlig arbejdsulykke, der medførte for eksempel amputation eller knoglebrud.

Da skadestuens underrapportering for de alvorlige ulykker som amputation og knoglebrud er 50 procent, anslås det, at godt 2.800 menneskers alvorlige arbejdsulykke ikke blev anmeldt i 2010. 

Landbruget og bygge- og anlægsbranchen har problemer

Ulykkerne forekommer især i virksomheder, der beskæftiger sig med for eksempel affaldshåndtering samt i landbruget, skovbrug og gartneri, bygge- og anlægsbranchen samt restaurationsbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere på byggeteknik.dk