Hidtil har frøs spireevne og sundhed været undersøgt manuelt. Det er meget arbejdskrævende og bliver derfor ofte outsourcet til lavtlønsområder.

Ny teknologi fra Aarhus Universitet i samarbejde med virksomheden Videometer A/S betyder, at analysearbejdet på danske frø kan foregå hjemme i Danmark. De to parter er sammen med et konsortium af danske frøvirksomheder netop bevilget 7,6 millioner kroner fra Højteknologifonden til et projekt til videreudvikling af en særlig teknologi, der kan erstatte det manuelle arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknikken går ud på, at frø og maltbyg undersøges ved hjælp af spektromorfologiske billedanalyser. Det vil sige, at frøene bliver fotograferet og analyseret for spirevene og sundhed. Gennem billedanalyserne kan forskerne forudsige, om frøene vil spire hurtigt, om de er inficeret med svampesygdom og i givet fald hvilken type svampesygdom.

Dansk teknologi kan brede sig

Analyserne baseres på billedanalyseteknologi fra virksomheden Videometer, der allerede har skabt stor interesse i frøbranchen verden over.

- Ved at dokumentere resultaterne og publicere dem i videnskabelige tidsskrifter er der større chance for, at teknikken bliver udbredt og kan bruges kommercielt til akkreditering af laboratorier ikke alene i Danmark, men også i andre frøproducerende lande, siger projektets leder Birte Boelt fra Aarhus Universitet.

Danmark er verdens største eksportør af græsfrø til eksempelvis internationale fodboldstadions og golfbaner samt verdens største producent af spinatfrø.