Randzonerne er blevet vurderet til lidt under 100 millioner kroner.

Det er Fødevareøkonomisk Institut (FOI), Københavns Universitet, der for regeringen har vurderet randzonernes omkostninger for landbrugserhvervet. Denne undersøgelse har dannet grundlag for fastlæggelsen af kompensationen på samlet set 95,6 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er i en tid med økonomisk smalhals, hvor vi er nødt til at vende hver en krone. Alligevel har vi afsat næsten 100 millioner kroner til at kompensere landmændene for randzonerne, der er et meget virkningsfuldt instrument i den grønne omstilling af landbruget. Randzonerne begrænser forurening og er en stor gevinst for natur, vandmiljø og bæredygtig produktion, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Gjerskov: Landbruget har ikke krav på penge

Randzonerne kommer til at dække 50.000 hektar jord. Ud over kompensationen for udlægning af randzonerne kan landmanden også søge almindelig EU enkeltbetalingsstøtte, der udgør cirka 2.300 kroner pr hektar. 

- Randzonerne begrænser erhvervets forurening og skaber mere sammenhængende natur i Danmark. Landbruget har ikke krav på, at vi giver de her penge, men jeg synes, det er rimeligt, at de får en kompensation, der dækker de samlede omkostninger for erhvervet. Kompensationen kommer også ud over den almindelige støtte, som landmændene modtager for disse arealer, siger Mette Gjerskov.

Satserne for kompensation for randzoner bliver henholdsvis 2.100 kroner pr hektar for tidligere omdriftsarealer med videre og 1.200 kroner pr. hektar for tidligere permanente græsarealer. Kompensationsordningen medfinansieres af EU under landdistriktsprogrammet.